Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Biopotraviny jsou nutričně hodnotnější než běžné potraviny, zjistila studie

Praha - Biopotraviny jsou nutričně hodnotnější než produkty konvenčního zemědělství. Vyplývá to z výsledků nové mezinárodní studie vedené britskou Newcastle University. Podle studie, na níž v tiskové zprávě upozornili ekologové z Hnutí Duha, obsahují biopotraviny o desítky procent více antioxidantů a polyfenolů, zároveň méně reziduí pesticidů a těžkých kovů. Výsledky podobných studií se však výrazně odlišují. Jiné v minulosti dokazovaly, že biopotraviny hodnotnější než běžné produkty nejsou.

17.7.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archív

Podle ekologů výsledky studie, zveřejněné v úterý ve vědeckém časopise British Journal of Nutrition, jasně dokazuje, že způsob produkce potravin ovlivňuje jejich kvalitu. Biopotraviny prý obsahují až o 69 procent více antioxidantů a polyfenolů, které chrání lidské tělo před mnohými zdravotními problémy včetně některých druhů rakoviny, než běžné potraviny.

Produkty ekologického zemědělství zároveň obsahují výrazně méně kadmia, dusíku a reziduí pesticidů, než běžně produkovaná potrava. "Frekvence výskytu reziduí pesticidů byla u konvenčních produktů čtyřikrát větší než u bioproduktů, kadmia obsahují konvenční potraviny téměř o polovinu více," uvedli ekologové. Relativně malé množství pesticidů obsažené v biopotravinách je dle autorů důsledkem kontaminace z pesticidy ošetřovaných pozemků v blízkosti biofarem.

Například rozsáhlá studie výzkumníků Stanfordovy univerzity zveřejněná koncem roku 2012 naopak zjistila, že biopotraviny, známé také pod označením organické, nemají víc výživných látek než běžné produkty, byť obsahovaly méně pesticidů. Vědci, kteří posoudili 237 různých studií, také nezjistili, že by organická masa byla zdravější. Americká akademie pediatrů v říjnu 2012 uvedla, že žádná vědecká studie nepotvrdila, že by biopotraviny byly zdravější. Doporučila, aby děti konzumovaly širokou škálu ovoce a zeleniny bez ohledu na to, zda jsou bio nebo ne.

V roce 2012 utratili Češi za biopotraviny 1,78 miliardy korun

Trh s biopotravinami v České republice v roce 2012 meziročně vzrostl o 6,7 procenta, lidé za ně utratili 1,78 miliardy korun. Každý obyvatel země za biopotraviny utratil v průměru necelých 200 korun za rok. Podíl bioproduktů na celkové spotřebě potravin zůstává stále velmi nízký a pohybuje se mezi 0,6 a 0,7 procenta.

Podle akčního plánu, který v prosinci 2010 schválila vláda, má přitom podíl biopotravin na trhu s potravinami vzrůst na tři procenta. Materiál má za cíl také obrácení poměru mezi dováženými a domácími biopotravinami ve prospěch tuzemských.

Ministr zemědělství Marian Jurečka začátkem června uvedl, že ceny biopotravin v obchodech jsou nadsazené oproti cenám, za něž je obchodníci vykupují od producentů. Tím prý řetězce deformují trh.

Autor: ČTK

17.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Dílčí výsledky houbařských výprav Jiřího Laštůvky z uplynulého týdne.
2 4

Hlinecký houbař nanosil za týden z lesa přes tisíc hřibů

Ilustrační foto
18

Do půlky srpna má být mírně chladněji a deštivěji, než je zvykem

Stovky těl bojovníků Islámského státu čekají na repatriaci z Libye

Ještě sedm měsíců poté, co libyjské síly porazily Islámský stát ve městě Syrta, zůstávají stovky těl zahraničních bojovníků za Islámský stát uloženy v chladících boxech. Libyjské úřady jednají s vládami různých zemí o tom, jak s nimi naložit. 

V Lokti zahynul mladý motokrosař

Motokrosové mistrovství světa v Lokti si vybralou krutou daň. V sobotním závodě evropského šampionátu do 85 ccm 13letý Moldavan Igor Cuharcius havaroval při dopadu svého stroje na dvojskoku z horní části okruhu.

Myslivci rozmisťovali pachové ohradníky. Ty mají zabránit migraci divočáků

/VIDEO/ Tisíce kelímků s pěnou a koncentrátem, stovky myslivců, desítky kilometrů. Tak v sobotu vypadala hranice zlínského okresu od brzkých ranních hodin.

Kláštery nabízejí poznání, odpočinek, ubytování i nové zážitky

Kláštery jako cíl výletů, seznámení s historií i nalezení chvíle klidu v uspěchaném světě prezentuje web Klášterní stezky. Vytvořili ho učitelé a studenti pražské pedagogické fakulty a zahrnuje podrobné informace o více než dvacítce klášterů v Čechách a na Moravě. Seznamuje s řeholním životem i s tím, jak církev postupně staleté objekty renovuje. Kláštery jsou stále více objevovanou skupinou památek, která láká zájemce o kulturu i milovníky technických či přírodních památek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení