Ve firmě by do konce roku mělo přibýt asi deset pracovních míst. Podle majitele firmy Pavla Blaty budou stroj vyrábět ve dvou provedeních Motard a Enduro. První z nich má pneumatiky do silničního provozu, Enduro se více hodí do terénu.

Motorky sice nejsou přímo určeny pro závody, ale mohou se pochlubit vlastnostmi, které podobné stroje nemají. „Podařilo se nám docílit velmi dobrých prvků na motoru, kterým podobné stroje nemohou konkurovat,“ prozradil Blata. Doplnil, že výrobu nového typu morky připravovali dva roky. Podle něj stroj prošel různými zatěžkávacími testy v tom nejtěžším terénu. Loni získal titul vynikající design roku 2007.

Starostka Blanska Jaroslava Králová úspěch firmy uvítala a doufá, že přispěje k větší celosvětové známosti okresního města. „Byla bych ráda, kdyby se podařilo vše tak, jak to má pan Blata naplánováno a jeho novinka měla úspěch,“ doufá Králová.

Stroj je určen pro motocyklové nadšence od šestnácti let. Výrobce se totiž domnívá, že když se člověk s ježděním seznamuje od mládí, později se vyvaruje hazardu na silnicích. „Nejlépe je to vidět na klucích, kteří jezdí na minibicích, ti jsou později na silnějších motorkách velmi opatrní. Za havárie většinou mohou jezdci, kteří sednou na silnou motorku, kterou nezvládnou udržet na silnici,“ vysvětlil výrobce.

Stroj by měl být na trhu do konce srpna, nejpozději v září.„Ještě musíme počkat na schválení všech technických dokumentů a dokladů,“ uvedl Blata. Dodal, že díky zkušenostem z minulosti, kdy byly jeho motocykly předmětem plagiátů se nebojí, že by se něco podobného přihodilo s připravovanou novinkou. „ Motocykl je chráněný. Na světovém trhu jsme známí tím, že si nelegální kopie nenecháme líbit. Dodal, že jeho firma více spolupracuje i s celními úřady. „Evropští celníci už nám při zadržení zboží sami posílají fotky, jestli to nejsou naše výrobky. Navíc chceme přizpůsobit cenu tomu, abychom mohli konkurovat levným strojům z Číny. Nicméně se domnívám, že i jejich cena poroste,“ uzavřel Blata.