Účastníky byli společně s evropskými energetickými experty, představiteli vlád, Evropské komise, Evropského parlamentu, dalších evropských institucí a neziskových organizací premiér Bohuslav Sobotka, premiér Slovenské republiky Robet Fico, evropský komisař pro energetiku a klimatické změny Miguel Arias Cañete, ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček a slovenský ministr hospodářství Peter Žiga.

Mezi hlavní témata prvního pracovního dne patřilo šedesáté výročí organizace Evropského společenství pro atomovou energii EURATOM, založeného roku 1957 v Římě. Úterní jednání zahájili premiéři Česka a Slovenska, kteří hovořili o nutnosti i nadále rozvíjet jadernou energetiku v Evropě.

Ilustrační foto.
Německé energetické firmy mají dát na jaderný odpad 23 miliard eur

Jak uvedl premiér Bohuslav Sobotka, vláda se schválením Státní energetické koncepce přihlásila k dalšímu využívání a rozvoji jaderné energetiky do budoucna.

„Česká republika je již jen malý krok od ratifikace Pařížské dohody, po které se připojí k ostatním členům EU a celosvětově bezmála 150 zemím světa, které se zavázaly učinit kroky k tomu, abychom zpomalili růst průměrné teploty naší planety. Tento závazek a také mnohé další závazky budou vyžadovat rovný přístup ke všem nízkoemisním zdrojům energie a jejich maximální zapojení. Tady vidím jadernou energii jako nástroj, který nám zásadním způsobem pomůže tyto závazky naplnit," řekl Sobotka.

Temelín. Ilustrační foto.
Jaderná elektrárna Temelín vyrobila díky mrazům více elektřiny

Slovenský premiér Robert Fico hovořil o společném postoji české a slovenské vlády k jaderné energetice jako pilíři energetické bezpečnosti státu. „Jádro nemá pro země jako je Slovensko pro příští desetiletí alternativu, která by ho mohla rovnocenně nahradit," prohlásil Fico.

Slovensko, které je na dovozu energetických surovin závislá podobně jako Česko, dnes vyrábí asi 55 procent své produkce elektrické energie právě v jaderných elektrárnách. Premiér Fico též připomněl, že letos uplyne šedesát let od vzniku podniku Jaderná elektrárna Bohunice. Vloni slovenská strana dokončila proces EIA na výstavbu nové jaderné elektrárny v prostoru první česko-slovenské jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích.

BEZ AMERIČANŮ. Modernizaci jaderné elektrárny Temelín ještě americká firma  Westinghouse úspěšně zvládla. Dostavba dukovanských reaktorů se podle všeho obejde už bez ní.
Westinghouse chtěl dostavět Dukovany, dnes bankrotuje

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček v rámci diskuse mimo jiné připomněl potřebu vyřešit problém s bezpečným ukládáním radioaktivních odpadů. "Toto téma považuji za nesmírně důležité. Po několik let se snažíme transparentně a ve spolupráci s obcemi a iniciativami hledat optimální lokalitu pro vybudování bezpečného úložiště pro vyhořelý jaderný odpad. S plány na výstavbu nových jaderných zdrojů se tlak na vyřešení této otázky stává ještě výraznějším. Pracujeme proto na legislativním zakotvení větší role samosprávy v celém rozhodovacím procesu výběru lokalit," uvedl ministr Jiří Havlíček.

Pracovními tématy druhého dne byla problematika bezpečného ukládání radioaktivního odpadu, tedy tématu, které v současnosti Česko v souvislosti s přípravou hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva intenzivně řeší. Dalším diskusním tématem druhé dne Evropského jaderného fóra byla otázka standardizačního potenciálu v dodavatelských řetězcích jaderných elektráren.

Elektrárna Dětmarovice.
ČEZ už dlouhodobě s dětmarovickou elektrárnou nepočítá