Ministerstvo financí ovšem nehodlá ustoupit a odvolává se na koaliční dohodu, která při zvyšování daně výjimky nepřipouští.

Negramotná mládež

Takový argument považují knihkupci za alibistický, načež se rozhodli, že v příštích týdnech vyrazí demonstrovat do pražských ulic. „Akci musím ještě ohlásit, ale demonstrace se uskuteční v centru Prahy,“ uvedl předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Vladimír Pistorius. Předpokládá přitom, že knihkupci a jejich příznivci vyrazí do ulic 20. nebo 21. června.

Vláda už minulý týden schválila návrh na zvýšení snížené sazby DPH na 14 procent od roku 2012. O rok později by už měla být sazba sjednocená na 17,5 procenta. V současné době je základní sazba 20 procent a snížená 10 procent.

Knihkupci jsou přesvědčeni, že toto zvýšení daně bude mít neblahý následek na gramotnost české populace. „Produkce českých knih se sníží minimálně o třetinu. Nejvíce budou postiženy učebnice a odborná literatura. V delším časovém horizontu bude mít omezení nabídky knih důsledek na čtenářskou gramotnost mladé generace, na vzdělanost celé společnosti a její konkurenceschopnost,“ vysvětlil Pistorius.

S tímto argumentem knihkupci přišli také za ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Podle nich sice toto vysvětlení přijal, ale namítl, že v zájmu koaliční dohody nelze žádné výjimky z jednotné sazby DPH udělit. Podle této logiky je tak třeba budoucnost českých knih obětovat politickému konsensu, míní Pistorius.

Evropský chvost

Jestliže vládní návrh začne od příštího roku platit, bude mít Česko jedno z nejvyšších daňových zatížení knih v Evropě. Kromě Dánska, kde je pětadvacetiprocentní daň kompenzována podpůrným programem, je vyšší taxa už jenom v Albánii, Bulharsku, na Ukrajině a v Bělorusku. Průměr DPH na knihy je ve vyspělých evropských zemích přitom asi pět až šest procent.
Daň z přidané hodnoty se nakladatelům zvýšila již v roce 2008 a poté ještě v roce 2009. Do té doby stabilní růst počtu vydaných titulů začal opět strmě klesat.

Je podle vás správné zvyšovat DPH na knihy a tisk?

ANO. Miroslav Kalousek, ministr financí
Naprosto chápu, že chtějí (knihkupci a nakladatelé, pozn. red.), abych si vyslechl jejich argumenty. Pokládal bych to za mimořádně nezdvořilé si je nevyslechnout. Nicméně koaliční dohoda je něco, co drží všichni členové vlády, a jsem přesvědčen, že i koaliční poslanci ve sněmovně. Na schůzi kabinetu ministři upozornili na dopady zvýšení daně ve svých resortech. Je to logické. Koaliční dohoda už ale byla uzavřena. Je potřeba prosadit domluvené sazby daně z přidané hodnoty.

NE. Vladimír Pistorius, předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů
Podle naší analýzy se kvůli zvýšení DPH sníží produkce českých titulů ve srovnání s rokem 2008. Nejvíce to zasáhne učebnice, kde už za poslední dva roky poklesla produkce o 28 procent. Zasáhne to i odborné publikace. Takové snížení produkce českých knih podle nás povede ke zvýšené čtenářské negramotnosti, nižší vzdělanosti mladší generace a menšímu přístupu k informacím. Sníží se tak konkurenceschopnost mladé generace. Dojde k rozpadu distribuční sítě a na trhu práce zaniknou dva až tři tisíce míst.

DPH ve vybraných státech

(via)