„Na očekávané vyšší sklizni brambor se přitom podílí jak nárůst osevních ploch, proti loňsku o 1885 hektarů, čili o 6,3 procenta, tak i zvýšení hektarového výnosu na 24,59 tuny z hektaru (o 6,7 procenta),“ uvedli statistici. Lepší výnosy jsou znát i na konečné ceně pro spotřebitele, která je letos asi o čtvrtinu nižší než loni.

Horší výsledky naopak předpokládají statistici v případě cukrovky. Odhad sklizně dosahuje výše 2599 tisíc tun, v porovnání s loňským rokem se jedná o snížení o 540 tisíc tun, což představuje pokles o 17,2 procenta. Očekávaný hektarový výnos 47,88 tuny z hektaru je nižší proti loňskému výnosu o 3,60 tun.

Odhad sklizně obilovin celkem ve výši 7046 tisíc tun je proti loňskému roku o 675 tisíc tun vyšší. Také průměrný výnos obilovin, který statistici odhadují na 4,55 tuny z hektaru je o 8,3 procenta vyšší než loňská skutečnost. Přesto naděje na výraznější pokles cen chleba, pečiva a mouky je malá. Podle Jiřího Škopa z Komerční banky sice dobrá úroda podpoří niží růst cen. „Nicméně efekt bude malý, protože vyšší sklizeň bude nově použita alespoň částečně na výrobu biopaliv,“ uvedl Škop.

Také odhady sklizně dalších plodin jsou letos většinou příznivější než loňská skutečnost. Nepatrně více bude například kukuřice, příznivé výsledky lze očekávat v případě řepky, jíž zemědělci oseli také větší ploch než loni. Měně seli mák, avšak hektarové výnosy předčí loňské.
Letos poprvé statistici odhadovali též sklizeň slunečnice na semeno. Očekávají, že se sklidí 52 tisíc tun, když loni to byl takřka dvojnásobek. Za poklesem stojí především výrazné snížení osevní plochy na 24 tisíc hektarů, čili na asi polovinu výměry loňského roku.