Nástupní plat je u slovenského VW 750 eur, v německých továrnách tohoto koncernu 1100 eur. Vyšší je i průměrný plat v Německu, kde berou zaměstnanci VW v průměru 4500 eur (přes 118 tisíc korun). Do slovenského průměrného výdělku se však započítávají všechny příplatky, například za rizikové provozy, přesčasy a také 13. a 14. plat.

Volkswagen Bratislava
Dělníci bratislavského VW stávkují. 47 tisíc měsíčně je málo, tvrdí odbory

Slovenští odboráři argumentují také tím, že produktivita práce je ve slovenské pobočce vyšší, než v některých závodech Volkswagenu v západní části Německa. Například Slováci vyrobí na hlavu o pět aut ročně víc než v Emdenu, odkud vyjíždějí modely VW Passat.

Mzdy jsou v továrně v Bratislavě vyšší než například v pobočce v Portugalsku a také výrazně převyšují průměrnou mzdu ve Škodě Auto, kde se blíží 35 tisícům korunám.

V Bratislavě nestávkovali všichni z 12 300 zaměstnanců, výroba malých modelů jako je Škoda Citigo a příbuzných VW up! a SEAT Mii pokračovala, ale jen v omezeném režimu. Luxusní SUV VW Touareg a Porsche Cayenne však nevyjelo z brány továrny ani jedno. Přitom se jedná o kategorii vozů, po kterých je v této době enormní poptávka.

Zleva premiér Bohuslav Sobotka a hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.
Rychnovsko dostane dárky za šest miliard

Další jednání mezi vedení odborů ve VW Slovakia a vedením továrny bude pokračovat dnes odpoledne. Vedoucí odborářů Zoroslav Smolinský uvedl, že ve středu se jednání mezi oběma stranami přece jen pohnula mírně kupředu. Kromě platů se jedná i o delší přestávky na jídlo a delší dovolené.

Fordů Focusů se letos prodalo v USA o dvacet procent méně.
Ford přesune výrobu focusů do Číny. Ušetří 500 milionů dolarů

Tlak na mzdy by mohl poznamenat i další sféry a mohla by ji pocítit například i diplomatická zastoupení západních zemí v České republice. Například před několika měsíci sháněla britská ambasáda v Praze pracovníka na monitoring a částečné mediální a PR zastoupení. Plat? Zhruba 35 tisíc korun, v přepočtu asi 1100 liber. Tedy částka, za kterou by velvyslanectví rodilého Brita nezaměstnalo.

Pokud by bratislavská stávky uspěla, mohla by se vlna nespokojenosti přesunout i do Česka, kde výdělky v tomto odvětví za Slovenskem pokulhávají. Atmosféře mohou nahrávat i vyjádření o růstu mezd z úst současného volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka, který vytyčil jako cíl průměrnou českou mzdu za pět let na 40 tisíc korun.

Zdroj: Youtube

V České republice si nejvíce vydělávají zaměstnanci zahraničních firem jako Microsoft nebo IBM, kde se průměrné mzdy blíží k 200 tisícům, respektive přesahuj 150 tisíc korun měsíčně, a to včetně platů vedoucích pracovníků.

Mzdy v českých firmách: Nejlépe platí Microsoft, nejhůře obchody Hruška