Nabídku sezónních prací letos ovlivňuje velmi nízká nezaměstnanost, která opakovaně pokořuje historické rekordy. V květnu klesla na 4,1 procento, což je vůbec nejméně v naší historii. To má velký vliv na krátkodobé brigády – firmy nabízejí místa téměř ve všech oborech, přičemž hodinová mzda často šplhá na 130 až 150 korun, což bylo ještě před několika lety naprosto nemyslitelné.

Ilustrační foto
Brigáda bez komplikací? Do deseti tisíc měsíčně

„Práce na dohodu není jen příležitost pro studenty, jak si v době prázdnin vylepšit rozpočet, ale v posledních letech o ní mají zájem i lidé, kteří nemají práci na plný úvazek, důchodci a rodiče na rodičovské dovolené," uvádí Zuzana Lincová z pracovního portálu Profesia.cz. „Nabídka těchto míst se neomezuje pouze na letní období. Velmi silná je samozřejmě předvánoční sezóna, ale firmy u nás inzerují pracovní místa celoročně. Historicky nejsilnější bylo poslední čtvrtletí loňského roku," dodala.

Ilustrační foto.
Letní brigády: hodně se jezdí i do zahraničí

Zajímavý je také demografický pohled na uchazeče o brigádnická místa. Na nabídky serveru Profesia.cz častěji reagují ženy než muži (62 procent versus 38 procent) a dominují uchazeči z věkové skupiny 17-24 let, kterých je 82 procent. Z pohledu dosaženého vzdělání převažují studenti středních škol (36,4 procenta), po nich následují ti, kteří středoškolské vzdělání završili maturitou (22,8 procent), v těsném závěsu jsou lidé se základním vzděláním (18,7 procent). 

Některá místa se však nedaří obsadit, zejména manuální práce nejsou především u studentů příliš populární, ty však firmy nabízejí nejčastěji. "Jedná se o dělnické pozice, místa skladníků, pokladních, hostesek a doplňovačů zboží v obchodech, přičemž nejvíce míst se nabízí v Praze a v Brně, což čítá 60 procent, dále pak v Českých Budějovicích a ve Středočeském kraji," uvedla Lincová.

Ilustrační foto.
Studenti nechtějí pracovat pod sto korun na hodinu. Pomáhá nízká nezaměstnanost