Podle personální agentury McRoy Czech se hodinová mzda v pekárnách, obchodních domech nebo rychlém občerstvení pohybuje od 55 do 80 korun na hodinu. Ve výrobě je to 70 až 100 korun na hodinu. Průměrný výdělek se pak pohybuje okolo 10 tisíc korun. „Pokud jde o směnný provoz, může to být i 17 tisíc," řekla Martina Rejdová z pracovní agentury Job Leader Czech.

Pokud teprve brigádu hledáte, je možné, že výběr bude omezený. „Doporučujeme začít shánět letní brigádu tak dva až tři měsíce předem. Dostatek vhodných brigád ale bude i před začátkem a v průběhu letních prázdnin," říká Karolína Fialová z agentury McRoy Czech.

Pracovní příležitosti na léto nabízejí velké obchodní řetězce. Například v obchodních domech Kaufland najdou uchazeči uplatnění v oddělení pekárny, čerstvého ovoce a zeleniny, lahůdek, nápojů nebo třeba masa a uzenin. „Máme zájem o brigádníky na všech prodejnách i v centrálních skladech. Dále hledáme zájemce o distribuci tištěných zákaznických novin," uvedl mluvčí společnosti Michael Šperl. Na internetových stránkách řetězce je stále v nabídce téměř stovka brigádních pozic. „I my hledáme brigádníky na období od července do konce srpna. Přijmeme deset až dvacet studentů. Nabízíme sedmdesát korun na hodinu," uvedla ředitelka valašskomeziříčského Kauflandu Ludmila Lušovjanová.

Nabídka na internetu

Studenti hledají brigády většinou na internetu, občas se obrátí na úřad práce. Eva Růžičková z Úřadu práce Kutná Hora prozradila, že nabídky na brigády stále dostávají. „Zaměstnavatelé nám nabídky na brigády posílají a my je dáváme na naši nástěnku," řekla.
Podle ředitele Úřadu práce Vsetín Stanislava Rudolfa je ale nabídka práce na letní měsíce na úřadech malá. „Pár jich máme. Nedá se ale hovořit o nějakém velkém počtu. Vnímám to jako obrovský problém, který se opakuje v podstatě každoročně," uvedl.

Vsetínsko je jeden z regionů, ve kterém je podle firem na shánění letní brigády pozdě. „Sháněli jsme instruktory volnočasových aktivit. Nabíráme každý rok a zájem je stále velký. Všechna místa jsou obsazená," vysvětlil provozní společnosti SUN Outdoor Jiří Nakládal.
Jižní Morava se ovšem potýká s opačným problémem. Brigádníků je málo. Brněnská agentura Sodat hledá v současnosti asi pět stovek brigádníků. „Každý den vypisujeme asi 150 nových brigád. A samozřejmě se nám denně tolik lidí nepřihlásí. Poptávka firem je tak velká, že ji nezvládáme pokrýt," připustil šéf agentury Martin Prášil.

Odborníci se shodují, že při hledání brigády na poslední chvíli jsou největší překážkou požadavky uchazečů. „Zájem je zejména o dobře placené brigády v klimatizovaných kancelářích s překládáním papírů zprava doleva, s automatem na vodu a kávovarem 
v dosahu. O internetu na stole nemluvě," řekl Radovan Burkovič z Job centra.

ADÉLA KAMENSKÁ