Studenti, kteří zatím nesehnali nebo dokonce ani nesháněli brigádu, nemusí věšet hlavu. Někteří zaměstnavatelé mají o brigádníky zájem i v letních měsících. Uchazeči by ale měli počítat s tím, že ty nejatraktivnější pozice jsou už obsazeny.

„V květnu jsem odmaturovala a od té doby se poohlížím po letní brigádě. Pravidelně kontroluji inzeráty na internetu, obešla jsem i pár supermarketů a obchodů, ale zatím bez úspěchu," řekla devatenáctiletá maturantka Jana. „Mnoho mých spolužáků si sehnalo brigádu přes rodiče a známosti, já však takovou možnost nemám."

Studentka Veronika má na věc jiný názor. „Já jsem s hledáním práce problémy neměla, pracuji jako grafička v jedné firmě. Zaměstnavatel byl se mnou natolik spokojen, že se spolupráce protáhla dokonce na celý rok."

Všichni vám naslibují…

Prvním místem, kam studenti při hledání brigády zamíří, bývají supermarkety a fast foody. Někde se však uchazeči dočkají jen odmítnutí. „Brigádníky přijímáme jen dlouhodobě, podmínkou je plnoletost, ale v červnu už obvykle míváme plno," uvedl Aleš Bílý, manažer KFC. Jinde před brigádníky dveře ještě nezavírají. „Pokud má někdo zájem o brigádu u nás, stačí jen vyplnit dotazník a čekat, až se mu ozveme," upřesnila pracovnice supermarketu Kaufland. Přesně takovou zkušenost má i dvacetiletá studentka Lucie. „Všichni vám naslibují, že se ozvou, ale přitom se nic nestane. Na telefonát z různých supermarketů čekám už přes měsíc."

S neúspěchy při hledání letní brigády může pomoct společnost Job-centrum. Uchazeči si přijdou osobně vybrat práci z nabízených pozic nebo se zaregistrují na webových stránkách. V takovém případě budou o nabídkách firem informováni prostřednictvím e-mailu.

Potraviny a úklid

„Nejvíce nabídek pracovních míst evidujeme od potravinářských a úklidových firem. Oproti loňskému roku výrazně ubylo volných pozic ve stavebnictví," přiblížil jednatel společnosti Pavel Burkovič. „Průměrná hrubá mzda se pohybuje mezi šedesáti a osmdesáti korunami na hodinu," dodal Burkovič.

Ten, kdo se nebojí práce a nemá přehnané požadavky, si může být jist, že práci nakonec sežene. „I já jsem těžce sháněla brigádu, a před týdnem se na mě usmálo štěstí. Sice se jedná jen o úklid kanceláří, ale jsem ráda aspoň za něco," prozradila dvaadvacetiletá Petra.

JITKA HOLČÁKOVÁ
KLÁRA SCHWARZOVÁ