Za výčepním pultem, v recepci kempu nebo v rodinné firmě budou trávit část prázdnin znojemští středoškoláci. Další se chystají sklízet úrodu buď v těšetických sadech, nebo na farmách v Rakousku či Anglii.

„Sama to mám jednoduché, budu pracovat v naší rodinné firmě. Podobně jsou na tom i někteří spolužáci. Těm, kdo ještě brigádu hledají, nezávidím. Příležitostí ve Znojmě moc není. Rozhodně méně, než třeba v Brně,“ uvedla znojemská studentka Gabriela Slušná. Její spolužáci proto hledají práci nejen v širším okolí, ale i v zahraničí. „Dost nabídek je například na sběr zemědělských plodin v Rakousku nebo i v Anglii,“ dodala.

Podle zkušeností středoškoláků je už na hledání brigády téměř pozdě. „Znojmo je malé město a studentů je hodně. Správný čas na hledání brigády je konec zimy, kdy je nejvíc nabídek. Dobře placená místa v obchodní zóně u Hatí si zájemci hlídají i rok předem,“ uvedla další studentka Kateřina Hladíková.

Sama bude, jako v předchozích letech, obsluhovat v oblíbené hospůdce znojemských hokejových fanoušků U slimáka. „Práci v restauracích vyhledává i hodně spolužáků. Buď ve Znojmě, nebo v různých podnicích na Vranovsku,“ dodala Hladíková.

Práce v sadu

Na dvě stovky sezonních pracovníků shání každý rok v těšetických sadech. „Téměř polovinu tvoří studenti. Část z nich se pravidelně vrací. Zkušenosti s nimi máme různé, je to podobné jako u všech ostatních brigádníků. Někteří jsou výborní, další pracují celkem dobře, ale najde se asi desetina těch, kteří moc dlouho nevydrží,“ konstatoval šéf sadů Ivo Pokorný.

Zájemci o brigádu už začínají do sadů volat. „Odkazujeme je na polovinu června, kdy začínáme domlouvat termíny,“ doplnil Pokorný. Mezi studenty vybírá sezonní pracovníky i šéf bítovského kempu Karel Mucha. „Do recepce potřebujeme lidi ovládající jazyky. Se studenty mám celkem dobré zkušenosti, i když si samozřejmě snažím zájemce podle možností prověřit. Určitý problém máme v tom, že sezona začíná už v květnu a studenti mohou nastoupit nejdříve v polovině června,“ podotkl Mucha.

Své letní brigády si středoškoláci shání většinou přímo, nebo přes známé. Potvrzují to i zkušenosti úřadu práce.

Hlásí volná místa

„Zaměstnavatelé mají povinnost hlásit nám volná místa i pro sezonní práce. Pojem brigáda ostatně zákoník práce ani nezná. Příslušné ustanovení je ale dost nejednoznačné, protože zaměstnavatel musí hlásit jen skutečně volná místa, ale už ne ta, na která mají například někoho předběžně domluveného,“ uvedl ředitel znojemského úřadu práce Emil Čopf.