Jako tradičně se hned v úvodu odehraje sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR, na který dorazí premiér Petr Nečas a pět ministrů. Zástupci tuzemského byznysu si přitom letos nehodlají brát servítky. „V hodnocení vlády budeme ostřejší," konstatuje prezident svazu Jaroslav Hanák. Průmyslníci hodlají kabinetu vyčíst chabou snahu o zvýšení konkurenceschopnosti ČR, nefunkční ekonomickou diplomacii a zmínit se hodlají také o školství. „Situace v technickém vzdělávání je velmi dramatická. Očekáváme proto razantnější opatření ze strany státu," dodává Jaroslav Hanák.

Padne rekord?

I přes špatné vyhlídky pro tuzemskou ekonomiku je ale letošní strojírenský veletrh v lecčem pozitivní. Ukáže se na něm rekordní počet 1873 vystavovatelů, což je o 17 procent více než loni. Očekává se i návštěvnický rekord. Od pondělí do čtvrtka by branami veletrhu mělo projít až osmdesát tisíc lidí.

Speciální zřetel se přitom bude klást na firmy z Indie, která je letos partnerskou zemí veletrhu. „Oceňuji možnost jednání našich firem s indickými partnery v rámci ojedinělé akce India show, na níž se organizačně podílí i náš svaz, ale také s ruskými firmami, kterých je letos nebývale vysoký počet," připomíná Jaroslav Hanák.

Z Ruska letos dorazí především firmy, které se přihlásily do tendru o dostavbu dvou bloků Temelína. Velký výstavní stánek chystá ruský Rosatom i další dodavatelské firmy. A představit svoji nabídku hodlá i lídr česko-ruského konsorcia, plzeňská Škoda JS. Příležitostem pro česko-ruský byznys přitom bude zasvěceno celé úterní dopoledne, kdy se za účasti ministra průmyslu Martina Kuby koná Business den Ruské federace.

Z Evropy vysílá tradičně nejsilnější zastoupení Německo, které bude mít v Brně asi 350 vystavovatelů. Na 
70 vystavovatelů bude ze Slovenska, 50 firem bude zastupovat Itálii a 40 podniků bude pocházet z Rakouska.

V letošním programu jsou kromě 54. Mezinárodního strojírenského veletrhu také další specializované veletrhy. Například 8. mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT, 14. mezinárodní slévárenský veletrh FOND-EX či veletrh plastů, pryže a kompozitů Plasetex.