Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bude i na spropitné povinná účtenka? Záleží na hospodském

Praha - Čtyři měsíce do startu evidence tržeb restaurace řeší, jak účtovat „dýška".

22.7.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Babej Ivan

Podle „bontonu" by se mělo dávat až deset procent 
z útraty. V reálu se ale dává méně, někdo jen zaokrouhluje a část lidí nedá ani korunu.

Řeč je o spropitném, které je pro mnoho číšníků nedílnou součástí výplaty.

S prosincovým zavedením povinných účtenek, neboli 
e-tržby, však majitelé hospod 
a jejich zaměstnanci musejí dávat větší pozor na zdanění takových bonusů od zákazníků.

Spropitné totiž může i nemusí spadat do povinných účtenek. Shodují se na tom daňoví odborníci oslovení Deníkem. Záleží na tom, zda majitelé hospod „dýško" obsluze rozdělují, nebo si je započítají do svých tržeb.

„Jestliže spropitné patří výhradně provozovateli podniku, jde o příjem ze samostatné výdělečné činnosti, a proto podléhá e-tržbám. Obsluha platbu musí zadat do pokladny, tím ji elektronicky zaevidovat a vydat návštěvníkovi účtenku," vysvětlila Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision. Pokud ale spropitné zůstává obsluze, jde podle daňové odbornice společnosti KODAP Jany Janouškové o klasický příjem závislé činnosti konkrétního zaměstnance. Je třeba jej v rámci výplaty zdanit, ale povinná účtenka se nevydává.

Podobně to chápou i samotní zaměstnanci restaurací. „Na problematice spropitného se zavedením EET nic nemění. Za obvyklých podmínek to není tržba a rozhodnout se musí sám zákazník. Ať už v tom, zda spropitné dá nebo nedá – anebo jakou formou. Zda vtlačí personálu do ruky minci – a pak je na zaměstnanci, aby přijaté peníze přiznal – nebo zaokrouhlí konečnou částku. Pak už to závisí na majiteli restaurace," říká Radek Bušina, někdejší předseda Asociace číšníků ČR.

Stejně to vidí i dodavatelé počítačových programů na evidenci tržeb. „Spropitné je považováno za nepovinnou platbu. Žádný zákon ji neupravuje, takže při určování, komu tzv. tuzér náleží, by se mělo vycházet z vůle zákazníka. To se však v praxi neděje, a proto je na provozovateli, jak spropitné mezi personál rozdělí." říká Michal Wantulok ze společnosti Dotykačka. Na vztah Čechů ke spropitnému se ptal průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit. Jen 4 z 10 Čechů dávají v restauraci automaticky nějaké spropitné. Další polovina ale tvrdí, že jej dává občas. Téměř 80 procent respondentů přitom jen zaokrouhluje nahoru, ale „pravidlo" deseti procent neřeší.

(jak, jg)

Autor: Redakce

22.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

USA zažily poprvé od roku 1918 úplné zatmění Slunce napříč celým územím.
AKTUALIZOVÁNO
1 23

VIDEO: Nad USA bylo po 99 letech vidět úplné zatmění Slunce

Ilustrační foto.
8

Vláda jednala s odbory o platech. Učitelům by mohly růst víc než ostatním

Teror v Barceloně: Otec chránil syna vlastním tělem. Chlapec přežil, on zemřel

Životní příběhy, jak je posbírala ve stručnosti britská BBC, ukazují, že za krví na La Rambla nebyly bezejmenné davy turistů nebo domácích obyvatel města. Ale konkrétní lidé se svými radostmi, starostmi a teď už i věčným spánkem.

K bazénu v Chomutově přišly oblečené muslimky. Plavce to rozhořčilo

/ANKETA/ Ženy neměly burkiny, což jsou speciální plavky, ale dlouhé černé hábity.

AKTUALIZUJEME

Policie zastřelila hledaného teroristu z Barcelony. Měl na sobě atrapu výbušnin

Španělští policisté oznámili, že dopadli nebezpečného pachatele, který měl na těle sebevražedný pás. Policie potvrdila, že se jedná o hledaného 22letého Maročana Younese Abouyaaquouba. Ten minulý týden vjel dodávkou v Barceloně do davu, celkem připravil o život patnáct lidí.

AKTUALIZOVÁNO

Kauza Čapí hnízdo: Babiš i Faltýnek se mohou podívat do žádosti o své vydání

/ANKETA/ Městské státní zastupitelství v Praze nemá námitky proti tomu, aby se předseda ANO Andrej Babiš a předseda poslaneckého klubu tohoto hnutí Jaroslav Faltýnek seznámili s policejní žádostí o jejich vydáním k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení