VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bude i na spropitné povinná účtenka? Záleží na hospodském

Praha - Čtyři měsíce do startu evidence tržeb restaurace řeší, jak účtovat „dýška".

22.7.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Babej Ivan

Podle „bontonu" by se mělo dávat až deset procent 
z útraty. V reálu se ale dává méně, někdo jen zaokrouhluje a část lidí nedá ani korunu.

Řeč je o spropitném, které je pro mnoho číšníků nedílnou součástí výplaty.

S prosincovým zavedením povinných účtenek, neboli 
e-tržby, však majitelé hospod 
a jejich zaměstnanci musejí dávat větší pozor na zdanění takových bonusů od zákazníků.

Spropitné totiž může i nemusí spadat do povinných účtenek. Shodují se na tom daňoví odborníci oslovení Deníkem. Záleží na tom, zda majitelé hospod „dýško" obsluze rozdělují, nebo si je započítají do svých tržeb.

„Jestliže spropitné patří výhradně provozovateli podniku, jde o příjem ze samostatné výdělečné činnosti, a proto podléhá e-tržbám. Obsluha platbu musí zadat do pokladny, tím ji elektronicky zaevidovat a vydat návštěvníkovi účtenku," vysvětlila Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision. Pokud ale spropitné zůstává obsluze, jde podle daňové odbornice společnosti KODAP Jany Janouškové o klasický příjem závislé činnosti konkrétního zaměstnance. Je třeba jej v rámci výplaty zdanit, ale povinná účtenka se nevydává.

Podobně to chápou i samotní zaměstnanci restaurací. „Na problematice spropitného se zavedením EET nic nemění. Za obvyklých podmínek to není tržba a rozhodnout se musí sám zákazník. Ať už v tom, zda spropitné dá nebo nedá – anebo jakou formou. Zda vtlačí personálu do ruky minci – a pak je na zaměstnanci, aby přijaté peníze přiznal – nebo zaokrouhlí konečnou částku. Pak už to závisí na majiteli restaurace," říká Radek Bušina, někdejší předseda Asociace číšníků ČR.

Stejně to vidí i dodavatelé počítačových programů na evidenci tržeb. „Spropitné je považováno za nepovinnou platbu. Žádný zákon ji neupravuje, takže při určování, komu tzv. tuzér náleží, by se mělo vycházet z vůle zákazníka. To se však v praxi neděje, a proto je na provozovateli, jak spropitné mezi personál rozdělí." říká Michal Wantulok ze společnosti Dotykačka. Na vztah Čechů ke spropitnému se ptal průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit. Jen 4 z 10 Čechů dávají v restauraci automaticky nějaké spropitné. Další polovina ale tvrdí, že jej dává občas. Téměř 80 procent respondentů přitom jen zaokrouhluje nahoru, ale „pravidlo" deseti procent neřeší.

(jak, jg)

Autor: Redakce

22.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Generální ředitel České televize Petr Dvořák.
17 5

Kandidáti na šéfa České televize: Chceme více peněz

Stanislav Šulc.
4 5

Pohledem Stanislava Šulce: Zdravá Francie?

VIDEO: Protest proti Babišovi. Klub okradených blokuje ministerstvo financí

Členové Klubu okradených zahájili dnes blokádu Ministerstva financí. Jejich protest se vztahuje k ministrovi financí Andreji Babišovi, jenž podle nich svými podvody okradl celou řadu jednotlivců.

Útoky na městské úředníky: Paní, která plive, pán, který vyhrožuje smrtí

Paní, která v rozčílení plive po lidech, nadávky nejhrubšího zrna či dokonce útok pěstmi, výhrůžky smrtí za to, že jisté dámě odmítli kopírovat její soukromé dokumenty. Vítejte v kancelářích a dalších prostorech k jednání s veřejností na místních radnicích a magistrátech.

Peníze na Trumpovu zeď? Prezident má (zatím) smůlu

V předvolební kampani i krátce po zvolení prezidentem slíbil Donald Trump postavit velkou pohraniční zeď , která by zabránila Mexičanům a dalším příchozím vstupovat nelegálně na území Spojených států. Chuť by byla, ale peníze mu Kongres jen tak neodsouhlasí. Ve státním rozpočtu se finance zatím nenašly.

Brambor v jižních Čechách postupně ubývá

Pranostika praví, že brambor vysazených na svatého Marka (25. dubna), bude při sklizni plná jamka. V jižních Čechách ale v současnosti osazují zemědělci jen část dřívějších ploch.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies