„Měli jsme nejlepších šest měsíců od politických změn v roce 1990," prohlásila ministryně. „Doufám, že budeme tímto tempem pokračovat, takže můžeme dosáhnout nejúspěšnějšího roku pro bulharský cestovní ruch." V první polovině roku přijelo do Bulharska 3,1 milionu turistů. Za celý loňský rok zemi navštívilo 7,1 milionu zahraničních turistů, což je zhruba jeden turista na obyvatele.

Cestovní ruch je pro zemi, která patří mezi nejchudší v EU, velmi důležitý. Na výkonu ekonomiky se podílí zhruba 13 procenty a zaměstnává 338.000 lidí. Příjmy z turistiky loni činily 10,5 miliardy leva (145 miliard Kč).

Výrazně roste zvláště počet turistů z Německa. Jen v samotném červnu se počet turistů z Německa v zemi u Černého moře zvýšil o 65 procent na 120.000. V celém loňském roce Bulharsko navštívilo 825.000 německých turistů.

Důležitou skupinou jsou také turisté z Ruska, pro které je Bulharsko blízké díky podobnému jazyku a ortodoxnímu náboženství. Bulharsku pomohly i politické události, zvláště napětí mezi Ruskem a Tureckem a teroristický útok na ruské letadlo v Egyptě. V květnu se podle ministryně Angelkovové počet turistů z Ruska v Bulharsku zvýšil ve srovnání s předchozím měsícem o pětinu.

Bulharsko bylo oblíbenou přímořskou destinací již v bývalém sovětském bloku. Kromě pobytů u moře nabízí i historické pamětihodnosti a nacházejí se zde mimo jiné lyžařská střediska a wellness centra, napsala agentura DPA.