Až o deset procent podražil letos na Břeclavsku burčák. První prodejci oblíbeného moku se už začali objevovat u silnic. V pohotovosti je také Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která každoročně kontroluje, zda vinaři neředí burčák vodou. Zájem o něj však rozhodně neklesá.

Zpoždění prodeje

„Letos jsme začali prodávat burčák až o týden později. Hlavně tedy kvůli špatnému počasí, které bylo přes letní prázdniny. Lidé se už ale zastavují,“ usmíval se Josef Sitek z Úval.

Jak přiznal, letos už museli burčák, který je teď z odrůdy Irsai oliver, zdražit. A to o deset korun. Litr a půl tak stojí devadesát korun, dva litry sto dvacet korun. „Náklady jsou mnohem vyšší. Všechno se zdražuje, včetně hroznů. Zájem jsme zaznamenali už na začátku srpna, ale počasí to zkazilo. I teď však prodáme několik desítek litrů denně,“ byl spokojený a dodal, že už každým dnem čekají také první kontrolu.

„Všechny doklady máme. Určitě je dobře, že kontroly jsou. Když je dobrý výsledek, je to i dobrá reklama. A dobrý vinař si určitě nebude chtít pokazit své jméno tím, že by burčák naředil vodou,“ měl zkušenost. On sám totiž neponechává nic náhodě a burčák nakupuje přímo od vinaře.

Jiní vinaři ještě s burčákem vyčkávají. Přiznávají, že zatím není poptávka až tak velká a přece jen nemají lidé v časný burčák až tak velkou důvěru.

„Ještě chceme s hrozny počkat tak do osmadvacátého srpna. Zatím máme požadavek na částečně zkvašený hroznový mošt, který budeme dělat z maďarských a rakouských hroznů,“ prozradil Vojtěch Pazderka z Mikulova s tím, že letos u něj nejspíš ke zdražení burčáku nedojde. Už proto, že cenu zvyšovali loni. V tomto roce navíc nebude výkupní cena nejspíše až tak vysoká.

„Ve sklepě bychom měli mít burčák za přibližně pětatřicet korun za litr, na akcích pak bude stát kolem šedesáti korun,“ zamyslel se.

Lidé zatím nevěří

S burčákem vyčkává i Vinařství V & M Zborovský. „První budeme mít kolem pětadvacátého srpna. Jestli jej zdražíme, zatím nevíme. Záleží na ceně hroznů. Ale pravděpodobně zůstaneme na stejné výši. Poptávku už jsme zaznamenali, už týden nám lidé volají. Ale zatím jich není tolik, aby se nám výroba vyplatila. Abychom udělali jen malé množství třeba do vinotéky, to je málo. Potřebujeme mnohem větší zájem,“ netajil se spolumajitel firmy Vladimír Zborovský.

Na první ochutnávku burčáku se už těší Magda Lengálová z Břeclavi. Zatím jej ještě nepila, v srpnu k němu podle svých slov ještě nemá takovou důvěru. „Čekám až na podzim. Nakupuji ho ale jen u známých vinařů nebo třeba na vinobraní. U cesty bych jej asi nikdy nekoupila,“ nechala se slyšet.

Do terénu už podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Michala Spáčila vyrazí také inspektoři. „Sezona ale teprve začíná. Zatím jsme neobjevili žádné špatné vzorky. Máme však speciální přístroj, který dokáže odhalit i to, co dříve možné nebylo,“ upozornil na to, že nepoctiví vinaři budou mít opět větší problémy naředěný burčák utajit.

Čtěte také: Sezona burčáku: kontroly letos přitvrdí