VYBERTE SI REGION

Burčák? Zatím je brzy, varují vinaři

Praha – Občasné pročištění organismu pravým moravským burčákem je podle vinařů to nejlepší, co můžeme pro své zdraví udělat. Už nyní si mohou jeho milovníci burčák dopřát. Například u silnic a ve vinotékách na Znojemsku se objevují první vzorky. „Od pátku nabízíme burčák odrůdy Irsai Oliver. Je prvotřídní a je o něj zájem," pochlubil se například vedoucí znojemské vinotéky Vinovín Václav Beran.

21.8.2014 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník

Někteří vinaři však varují před podvodníky, kteří mohou místo burčáku nabízet pouze náhražku. „Pokud už ho někdo vyrábí, tak určitě není 
z moravských hroznů. Spíš to bude jablečná šťáva," míní sklepmistr Vinařství Kořínek na Znojemsku Petr Kořínek. Ten se na burčák chystá až 
v polovině září. „Pravý burčák musí ještě uzrát," tvrdí sommelier Pavel Nešpůrek.

Mnozí pijani kvasinkového nápoje jsou však nedočkaví 
a nepohrdnou ani dovezeným burčákem. Zpravidla se jedná o dovoz z Maďarska právě z odrůdy Irsai Oliver. Moravští vinaři se ale nenechali zahanbit a už nyní v Čejkovicích na Hodonínsku nabídli burčák 
z vlastních hroznů. „Chtěli jsme ukázat, že ho už dokážeme vyrobit z našich hroznů," uvedl čejkovický starosta a vinař Pavel Novotný.

To ocení vinotéky, které si nechávají dovezený burčák ujít a čekají na domácí produkci. Tuzemského se však ve větší míře dočkají až koncem srpna, nebo dokonce ještě později. „My začneme s prodejem v pátek 5. září," prozradil šéf Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.
Přibližně za týden se pustí do sběru hroznů vinařský podnik Žerotín ze Strážnice na Hodonínsku. „Rané odrůdy mají zatím ještě hodně kyselin, takže počítám, že sbírat začneme koncem srpna. Časově to bude přibližně stejně, jako tomu bylo loni," upřesnil za Žerotín Vladimír Trávník.

Na prodej burčáku se opět chystá dohlédnout Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Loni inspektoři zkontrolovali 650 prodejních míst, přičemž narazili na jedenačtyřicet podezřelých vzorků. „Tento rok se zaměříme na ty, kteří opakovaně porušují předpisy," dodal za inspekci Radoslav Pospíchal.

Jak poznat ten pravý

* Burčák je částečně zkvašená šťáva z hroznů révy vinné.

* Musí být světle žlutý, hnědá barva značí ředění jablečným moštem, příliš světlá vodou.

* Stále kvasí, v láhvi jsou proto vidět perličky oxidu uhličitého.

* Voní po hroznech či kvasu, ne po alkoholu.

* Je sladkokyselý, nesmí moc chutnat po alkoholu.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU

Autor: Redakce

21.8.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
12 18

Poslanec ČSSD chce od Babiše vědět, kde vzal peníze na dluhopisy

Platforma Bez komunistů.cz. uspořádala v Praze shromáždění k odkazu Jana Palacha.
1 3

Na památku Palacha, v den jeho smrti, si lidé zapalovali svíčky

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Obamovi balí, prezidentští úředníci vyklízejí Bílý dům

Odcházející americký prezident Barack Obama se loučí s Bílým domem, v němž jako hlava státu bydlel osm let. Oficiální akce, projevy a tiskové konference má za sebou a dnes je jeho program podle poradců volnější, byť Bílý dům ještě neopouští. Hlavou státu je do pátku 12:00 místního času (18:00 SEČ), kdy složí přísahu jeho nástupce Donald Trump.

AKTUALIZOVÁNO

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies