VYBERTE SI REGION

Burčák? Zatím je brzy, varují vinaři

Praha – Občasné pročištění organismu pravým moravským burčákem je podle vinařů to nejlepší, co můžeme pro své zdraví udělat. Už nyní si mohou jeho milovníci burčák dopřát. Například u silnic a ve vinotékách na Znojemsku se objevují první vzorky. „Od pátku nabízíme burčák odrůdy Irsai Oliver. Je prvotřídní a je o něj zájem," pochlubil se například vedoucí znojemské vinotéky Vinovín Václav Beran.

21.8.2014 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník

Někteří vinaři však varují před podvodníky, kteří mohou místo burčáku nabízet pouze náhražku. „Pokud už ho někdo vyrábí, tak určitě není 
z moravských hroznů. Spíš to bude jablečná šťáva," míní sklepmistr Vinařství Kořínek na Znojemsku Petr Kořínek. Ten se na burčák chystá až 
v polovině září. „Pravý burčák musí ještě uzrát," tvrdí sommelier Pavel Nešpůrek.

Mnozí pijani kvasinkového nápoje jsou však nedočkaví 
a nepohrdnou ani dovezeným burčákem. Zpravidla se jedná o dovoz z Maďarska právě z odrůdy Irsai Oliver. Moravští vinaři se ale nenechali zahanbit a už nyní v Čejkovicích na Hodonínsku nabídli burčák 
z vlastních hroznů. „Chtěli jsme ukázat, že ho už dokážeme vyrobit z našich hroznů," uvedl čejkovický starosta a vinař Pavel Novotný.

To ocení vinotéky, které si nechávají dovezený burčák ujít a čekají na domácí produkci. Tuzemského se však ve větší míře dočkají až koncem srpna, nebo dokonce ještě později. „My začneme s prodejem v pátek 5. září," prozradil šéf Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.
Přibližně za týden se pustí do sběru hroznů vinařský podnik Žerotín ze Strážnice na Hodonínsku. „Rané odrůdy mají zatím ještě hodně kyselin, takže počítám, že sbírat začneme koncem srpna. Časově to bude přibližně stejně, jako tomu bylo loni," upřesnil za Žerotín Vladimír Trávník.

Na prodej burčáku se opět chystá dohlédnout Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Loni inspektoři zkontrolovali 650 prodejních míst, přičemž narazili na jedenačtyřicet podezřelých vzorků. „Tento rok se zaměříme na ty, kteří opakovaně porušují předpisy," dodal za inspekci Radoslav Pospíchal.

Jak poznat ten pravý

* Burčák je částečně zkvašená šťáva z hroznů révy vinné.

* Musí být světle žlutý, hnědá barva značí ředění jablečným moštem, příliš světlá vodou.

* Stále kvasí, v láhvi jsou proto vidět perličky oxidu uhličitého.

* Voní po hroznech či kvasu, ne po alkoholu.

* Je sladkokyselý, nesmí moc chutnat po alkoholu.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU

Autor: Redakce

21.8.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Průměrná mzda v ČR se ve 3. čtvrtletí zvýšila na 27.220 Kč

Praha - Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27.220 Kč, tedy o 4,5 procenta. Reálně, po odečtení inflace se lidem výdělek zvýšil o čtyři procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj na růst mezd v mnoha oblastech tlačil nedostatek pracovníků, o které zaměstnavatelé mezi sebou soutěžili. Růst výdělků se shoduje s odhady analytiků.

Případ úplatků Horkého a lobbistky Mrencové se vrací do Chebu

Plzeň - Krajský soud v Plzni zrušil původní verdikt a vrátil případ k novému projednání do Chebu.

Děti na Hájích ve Slaném našly cestou do školy mrtvolu

Slaný - Děti ve Slaném na Kladensku zažily v pondělí ráno šok. Cestou do základní školy totiž narazily na mrtvolu. Mladý muž, který nejevil známky života, ležel nedaleko nemocnice v lesoparku Háje. Podle informací kladenské policejní mluvčí Michaely Novákové přivolaný lékař konstatoval smrt a zároveň ale předem vyloučil cizí zavinění.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies