VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Letošní sezona burčáku je tady

Moravskoslezský kraj - Ve vinotékách se už začíná prodávat oblíbený nápoj ze zkvašených hroznů.

23.8.2008
SDÍLEJ:

TEKUTÝ POKLAD. Správná barva burčáku je mléčná až žlutá, nikoli hnědá.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Dokáže údajně vyměnit krev, pokud ho člověk každý podzim vypije alespoň šest litrů. Lidé, kteří mají v oblibě víno, můžou nyní potěšit svoje chuťové buňky dalším nápojem vyráběným z vinné révy – burčákem. Ten se v těchto dnech začal prodávat v Ostravě.

Burčák se většinou vyrábí z bílých hroznů, v létě nejdříve z muškátu nebo z maďarské odrůdy Irsai Oliver. Existuje také červený burčák vyráběný z modrých hroznů. Ten se ale na trhu téměř neobjevuje.

Lidé, kteří si burčák kupují, ať už na ulici nebo ve vinotékách, by si měli dávat pozor především na jeho barvu. Podle ní se totiž pozná kvalitní burčák. Nejlepší barva je mléčná až světle žlutá, jemně zkalená kvasným kalem. „Při nákupu taky neuškodí trochu burčáku okoštovat. Tak si zákazník ověří kvalitu nápoje nejlépe,“ vysvětlila Zdeňka Šmídová z vinotéky U Kusaly, kde se začal burčák prodávat už v úterý.

Samotný burčák je vlastně částečně zkvašený vinný mošt, ze kterého se teprve má stát víno. V první fázi má sladkou chuť a velmi malé procento alkoholu. Postupem času se začíná poměr cukru a alkoholu srovnávat. V momentě, kdy proces kvašení vrcholí, se z obyčejného burčáku stává takzvaný burčák po zlomu. V této fázi má trpčí a kyselejší chuť a začíná se přetvářet na mladé víno.

Prodej burčáku je podle vinařského zákona určen na 1. srpna. Kvůli tuzemskému klimatu se ale začíná s prodejem burčáku spíše později, nejdříve většinou v druhé polovině srpna. Není výjimkou, když někteří vinaři počkají s burčákem ještě déle, dokud podle nich hrozny správně nenazrají.

„Burčák se chladí jenom kvůli trvanlivosti. Před pitím by se měl nechat zahřát aspoň na pokojovou teplotu,“ dodala Zdeňka Šmídová.

Ačkoliv je v České republice burčák známým a oblíbeným pitím, znají jej kromě Čechů a Moraváků pouze Rakušané.

Ondřej Kolařík

23.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rekreační areál Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku.
2 5

Audit Čapího hnízda ulítl na internet. Namočení Agrofertu nelze vyloučit

Miroslav Pelta (vlevo) v diskusi s Romanem Berbrem a Dušanem Svobodou.
7

Hádka o fotbalového předsedu: Fouska naštvaly Berbrovy "čachry"

DOTYK.CZ

Uřezaná hlava nebo razie esesáků: atentát na Heydricha ve vzpomínkách

Dotyk.cz shromáždil u příležitosti 75. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha záznamy vzpomínek posledních pamětníků, které redaktoři Deníku pořídili v minulých pěti letech. 

AKTUALIZUJEME

Další krvavý útok na křesťany v Egyptě. Zemřelo více než dvacet lidí

Další střelecký útok v Egyptě šokoval svět. V pátek neznámí ozbrojenci zaútočili na skupinu koptských křesťanů. Podle posledních informací zabili třiadvacet lidí a pětadvacet zranili.

NATO se zapojí do koalice proti Islámskému státu, rozhodl summit

Severoamerická aliance podpořila mezinárodní koalici bojující v Iráku a Sýrii s Islámským státem. Na summitu NATO přislíbila pomoc proti této teroristické organizaci. Podle generálního tajemníka aliance Jense Stoltenberga to ovšem neznamená, že se zapojí do bojových operací. Jde prý hlavně o politickou podporu.

Šestkrát unikl vrah z Alabamy trestu smrti, popravili ho až po 35 letech

V roce 1982 spáchal nájemnou vraždu. Přes třicet let se odsouzenému vrahovi dařilo díky různým kličkám a řadě odvolání unikat trestu smrti. Díky tomu si vysloužil přezdívku „Houdini cely smrti". Až v noci na pátek ho americký stát Alabama v 75 letech popravil injekcí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies