VYBERTE SI REGION

Letošní sezona burčáku je tady

Moravskoslezský kraj - Ve vinotékách se už začíná prodávat oblíbený nápoj ze zkvašených hroznů.

23.8.2008
SDÍLEJ:

TEKUTÝ POKLAD. Správná barva burčáku je mléčná až žlutá, nikoli hnědá.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Dokáže údajně vyměnit krev, pokud ho člověk každý podzim vypije alespoň šest litrů. Lidé, kteří mají v oblibě víno, můžou nyní potěšit svoje chuťové buňky dalším nápojem vyráběným z vinné révy – burčákem. Ten se v těchto dnech začal prodávat v Ostravě.

Burčák se většinou vyrábí z bílých hroznů, v létě nejdříve z muškátu nebo z maďarské odrůdy Irsai Oliver. Existuje také červený burčák vyráběný z modrých hroznů. Ten se ale na trhu téměř neobjevuje.

Lidé, kteří si burčák kupují, ať už na ulici nebo ve vinotékách, by si měli dávat pozor především na jeho barvu. Podle ní se totiž pozná kvalitní burčák. Nejlepší barva je mléčná až světle žlutá, jemně zkalená kvasným kalem. „Při nákupu taky neuškodí trochu burčáku okoštovat. Tak si zákazník ověří kvalitu nápoje nejlépe,“ vysvětlila Zdeňka Šmídová z vinotéky U Kusaly, kde se začal burčák prodávat už v úterý.

Samotný burčák je vlastně částečně zkvašený vinný mošt, ze kterého se teprve má stát víno. V první fázi má sladkou chuť a velmi malé procento alkoholu. Postupem času se začíná poměr cukru a alkoholu srovnávat. V momentě, kdy proces kvašení vrcholí, se z obyčejného burčáku stává takzvaný burčák po zlomu. V této fázi má trpčí a kyselejší chuť a začíná se přetvářet na mladé víno.

Prodej burčáku je podle vinařského zákona určen na 1. srpna. Kvůli tuzemskému klimatu se ale začíná s prodejem burčáku spíše později, nejdříve většinou v druhé polovině srpna. Není výjimkou, když někteří vinaři počkají s burčákem ještě déle, dokud podle nich hrozny správně nenazrají.

„Burčák se chladí jenom kvůli trvanlivosti. Před pitím by se měl nechat zahřát aspoň na pokojovou teplotu,“ dodala Zdeňka Šmídová.

Ačkoliv je v České republice burčák známým a oblíbeným pitím, znají jej kromě Čechů a Moraváků pouze Rakušané.

Ondřej Kolařík

23.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Areál nymburské nemocnice.
2 4

Nemocnice Nymburk: Pacient zemřel kvůli chybě jednotlivce, ne péče

Joe Biden

Viceprezident USA Biden se obává vměšování Ruska do evropských voleb

Brno podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy ve městě

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Hosté plesu Zemanových mohou opět vyhrát večeři s prezidentským párem

Praha - Návštěvníci pátečního charitativního plesu Miloše a Ivany Zemanových na Pražském hradě budou moci opět vyhrát večeři s prezidentským párem, divočáka z lánské obory nebo vstupenky na koncert Karla Gotta. Právě vystoupení "zlatého slavíka" bude jedním z vyvrcholení plesu. Předtančení se, stejně jako loni, ujme prezident se svou manželkou, řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Ústav pro studium totality se kvůli rekonstrukci budovy stěhuje

Praha - Historici z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se budou v únoru kvůli rekonstrukci stěhovat. Budova v Siwiecově ulici na Žižkově je dlouhodobě v nevyhovujícím stavu, kvůli velkým tepelným ztrátám a zatékání se musí zrekonstruovat fasáda a vyměnit okna, navíc je obložena nebezpečným azbestem. Ústav i část Archivu bezpečnostních složek se proto přesunou na jiná pracoviště v Praze. Stěhování se dotkne až 130 historiků včetně administrativy, řekl mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies