VYBERTE SI REGION

První burčák odstartoval sezonu, bude nejistá

Jižní Morava – Burčák patří neodmyslitelně k babímu létu. První doušky si však vychutnávají například Znojemští už od úterý.

12.8.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Lubomír Stehlík

„Letos začínáme nabízet burčák přibližně ve stejnou dobu jako loni. Lidé o tom ještě neví. Až se to rozkřikne, zájem bude veliký,“ uvedla spolumajitelka znojemské vinotéky Lenka Beranová.

Burčák je v těchto dnech zatím rarita. Většina vinařů plánuje výrobu až v druhé půlce tohoto měsíce. „V Mikulčicích bude 22. srpna den otevřených dveří vinařských sklepů s ochutnávkou burčáku. Do té doby to určitě stihneme,“ plánoval vinař Lubomír Dvořáček ze Znojemska.

Brňané nespěchají

S výrobou kvašeného nápoje nespěchají ani Brňané. „Burčák budeme mít až v září. Víno pěstujeme na jediné vinici v Brně, která je ve svahu pod lomem Hády. Jezdíme s ním i na soutěže,“ zmínil starosta Vinohrad Jiří Čejka.

I když vinaři začínají vyrábět první burčák, nedokáží odhadnout konečnou sklizeň a kvalitu letošního ročníku. „Počasí bylo letos hodně zvláštní. Střídalo se sucho, mokro, nyní to pět vypadá na parna. Na konečnou kvalitu vína a na úrodu bude mít vliv hlavně srpen a září,“ popsal letošní sezónu předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo. Víno podle něj bude letos nejspíš kvalitní, otázkou zůstává, kolik jej bude. „Vinaře ohrožují hlavně kroupy. To se týká celé Evropy. Může se stát, že třeba z vinice nesklidí kvůli bouřkám vůbec nic,“ podotkl Sedlo.

Během deseti minut můžou přijít vinaři o celou úrodu. Zkušenosti mají například pěstitelé v Mikulčicích. „V červenci tu padaly ledové kroupy bez deště. Stačila chvilka a v jedné lokalitě byla zničená třetina úrody,“ uvedl Dvořáček. Nestálost letošního počasí podle něj brání v jakýchkoliv předpovědích o kvalitě vína.

Červené se tolik nekupuje

Hospodářská krize vinaře zatím nijak zásadně nepostihla. Jediné, co se mění, je cena modrého hroznu. „Lidé méně kupují červené víno, proto cena klesá. Vinaři se však většinou zaměřují na oba druhy, proto se můžou poptávce přizpůsobit,“ uvedl Sedlo.

Jednou z možností, jak překonat tento nepříznivý vývoj, je výroba stále oblíbenějšího růžového vína. To se dělá z modrých hroznů, avšak směs šťávy a slupek se nechává naležet jen pár hodin. Víno proto nezíská tolik červeného barviva. „Je příjemné na pití, lehké a v létě mimořádně osvěžující.

Jihomoravská rosé jsou velmi kvalitní, mají výraznou ovocnou chuť a vůni,“ přiblížil růžová vína someliér Libor Nazarčuk z Břeclavi. Jeho slova potvrdil i Dvořáček. „Letos si rosé kupují i ti, kteří jej nikdy před tím nepili,“ zakončil.

Aneta Šedá, Zpravodajové Deníku

12.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Daňové úlevy: odběr krve tři tisíce korun, za registraci nic

Ilustrační foto.

Češi nebezpečně tloustnou. Na cukrovku umírá 3,5 tisíce lidí ročně

Německá vláda podle Bildu varuje před chemickým útokem

Německá vláda a Spolkový kriminální úřad (BKA) varují před možností útoku chemikáliemi. Uvedl to dnes deník Bild s odvoláním na zprávu spolkové vlády analyzující rizika v oblasti civilní ochrany.

Ruské ženy oživují pohanské tradice

Moskva - "Koňská hlava značí muže," říká Jekatěrina Kostrikinová sledující teplý vosk, jak tuhne ve sklenici studené vody. V jejím moskevském bytě se několik kamarádek snaží poznat svou budoucnost za pomoci pohanských tradic, píše agentura AFP.

Mezinárodní den studentstva má šanci na návrat do kalendáře

Patří 17. listopad především studentům, nebo stačí si ho obecně připomínat jako Den boje za svobodu a demokracii? Zdánlivě akademický spor budí i po 28 letech po roce 1989 vášně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies