VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První burčák odstartoval sezonu, bude nejistá

Jižní Morava – Burčák patří neodmyslitelně k babímu létu. První doušky si však vychutnávají například Znojemští už od úterý.

12.8.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Lubomír Stehlík

„Letos začínáme nabízet burčák přibližně ve stejnou dobu jako loni. Lidé o tom ještě neví. Až se to rozkřikne, zájem bude veliký,“ uvedla spolumajitelka znojemské vinotéky Lenka Beranová.

Burčák je v těchto dnech zatím rarita. Většina vinařů plánuje výrobu až v druhé půlce tohoto měsíce. „V Mikulčicích bude 22. srpna den otevřených dveří vinařských sklepů s ochutnávkou burčáku. Do té doby to určitě stihneme,“ plánoval vinař Lubomír Dvořáček ze Znojemska.

Brňané nespěchají

S výrobou kvašeného nápoje nespěchají ani Brňané. „Burčák budeme mít až v září. Víno pěstujeme na jediné vinici v Brně, která je ve svahu pod lomem Hády. Jezdíme s ním i na soutěže,“ zmínil starosta Vinohrad Jiří Čejka.

I když vinaři začínají vyrábět první burčák, nedokáží odhadnout konečnou sklizeň a kvalitu letošního ročníku. „Počasí bylo letos hodně zvláštní. Střídalo se sucho, mokro, nyní to pět vypadá na parna. Na konečnou kvalitu vína a na úrodu bude mít vliv hlavně srpen a září,“ popsal letošní sezónu předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo. Víno podle něj bude letos nejspíš kvalitní, otázkou zůstává, kolik jej bude. „Vinaře ohrožují hlavně kroupy. To se týká celé Evropy. Může se stát, že třeba z vinice nesklidí kvůli bouřkám vůbec nic,“ podotkl Sedlo.

Během deseti minut můžou přijít vinaři o celou úrodu. Zkušenosti mají například pěstitelé v Mikulčicích. „V červenci tu padaly ledové kroupy bez deště. Stačila chvilka a v jedné lokalitě byla zničená třetina úrody,“ uvedl Dvořáček. Nestálost letošního počasí podle něj brání v jakýchkoliv předpovědích o kvalitě vína.

Červené se tolik nekupuje

Hospodářská krize vinaře zatím nijak zásadně nepostihla. Jediné, co se mění, je cena modrého hroznu. „Lidé méně kupují červené víno, proto cena klesá. Vinaři se však většinou zaměřují na oba druhy, proto se můžou poptávce přizpůsobit,“ uvedl Sedlo.

Jednou z možností, jak překonat tento nepříznivý vývoj, je výroba stále oblíbenějšího růžového vína. To se dělá z modrých hroznů, avšak směs šťávy a slupek se nechává naležet jen pár hodin. Víno proto nezíská tolik červeného barviva. „Je příjemné na pití, lehké a v létě mimořádně osvěžující.

Jihomoravská rosé jsou velmi kvalitní, mají výraznou ovocnou chuť a vůni,“ přiblížil růžová vína someliér Libor Nazarčuk z Břeclavi. Jeho slova potvrdil i Dvořáček. „Letos si rosé kupují i ti, kteří jej nikdy před tím nepili,“ zakončil.

Aneta Šedá, Zpravodajové Deníku

12.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Donald Trump
2 4

USA rozšířily možnosti pro deportace migrantů

Co je nepřijatelné? Večerní emaily nebo zdrobněliny v doméně

Lidé často v elektronické komunikaci podceňují pravidla slušného chování. Ať se jedná o emaily, esemesky nebo internetové diskuse. Jak na úřední mail?

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

ODS půjde do sněmovních voleb s podporou Strany soukromníků

Opoziční ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Předseda ODS Petr Fiala o tom informoval poté, co dnes odpoledne spolupráci podpořila výkonná rada strany. Soukromníci by měli obsadit zhruba 40 míst na kandidátkách ODS, a to ve všech krajích. Podle Fialy svazek zabrání tříštění sil na pravicové straně politického spektra a posílí pozici obou stran do voleb.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies