„Odevzdáváme ČR v rámci mezinárodního srovnání na velmi dobré pozici," uvedl Kalousek. Zároveň demonstroval na statistických údajích, že v rámci regionu je ČR zemí s jednou z nejnižších nezaměstnaností nebo podílem chudých. Dále uvedl, že například podíl úvěrů domácností na hrubém domácím produktu je pod úrovní zemí eurozóny, nebo že čisté finanční bohatství domácností je jedno z nejvyšších v regionu.

Kalousek rovněž uvedl, že úsporná rozpočtová politika předchozí Nečasovy vlády vedle k stabilizaci růstu dluhu a k velmi vysoké důvěře zahraničních investorů v ČR. „O naší budoucí prosperitě jsou věřitelé na finančních trzích přesvědčeni mnohem více než o prosperitě řady jiných sousedních zemí," uvedl. To podle něj umožnilo uspořit na obsluze státního dluhu jen v loňském roce přes 31 miliard korun.

V případě daňového zatížení, pak Kalousek upozornil, že Česko má desátou nejnižší složenou daňovou kvótu v EU, a to na úrovni 34,5 procenta HDP. Průměr EU je 40 procent.

„Je pravdou, že hospodářství nerostlo tak, jak bychom si představovali. Je pravdou, že vláda odmítla uměle podporovat růst za peníze na dluh. Rychlejší růst okolních zemí byl však draze zaplacen vysokými úroky a nestabilitou, aniž se podařilo zastavit rostoucí nezaměstnanost," uvedl Kalousek.