Loni Češi snědli v průměru 771 kilogramů jídla a vypili 250 litrů minerálních vod a nealkoholických nápojů. To je o 1,6 procenta, respektive o 0,4 procenta více než v předešlém roce. „Zvýšená poptávka po mléčných výrobcích, ovoci, masu i zdravějších potravinách, jako jsou rýže nebo ovesné vločky, potvrzuje trendy v nakupování a vypovídá také o lepší ekonomické situaci českých domácností. Pozorujeme zvýšený zájem o české potraviny, potraviny od malých regionálních dodavatelů a s tím ruku v ruce jdoucí vzestup tzv. farmářských prodejen, jako je například Sklizeno. Lidé si za plnohodnotnější potraviny rádi připlatí," říká Zdeněk Juračka, předseda Asociace českého tradičního obchodu.

Podle mluvčí Potravinářské komory ČR Dany Večeřové lidé více peněz na jídlo opravdu mají. „Stačí se teď před Vánocemi podívat do obchodu. Každý navíc tvrdí, že kupuje české výrobky. Nechápu tedy, proč dovážíme stále více potravin," doplnila Večeřová.

Dovoz výrobků

Z údajů statistiků vyplývá, že řadu potravin Česká republika vyveze v surové podobě. Zjevné je to například u hovězího masa. U této komodity je Česko soběstačné z více než 122 procent. Přesto ze zahraničí dovážíme množství výrobků z hovězího masa. Za hranice zase putuje obrovské množství živého skotu. Tak by bylo možné pokračovat od jedné položky k druhé, ať už se jedná o živá prasata, mléko, jablka, zelí, cibuli a další.

Na rozdíl od alkoholických nápojů mírně vzrostla spotřeba nealkoholických nápojů a minerálních vod. „Stále je pod úrovní rekordního roku 2008. Tehdy dosáhla svého vrcholu, a to 297 litrů na osobu za rok. To je o 74 litrů více než loni," dodal Hrbek. Alkoholu Češi loni vypili skoro o litr méně než v roce 2014. 

Jídlo.Zdroj: Deník