Chystáme na přelom září a října „několik překvapení" v naší nabídce, slibuje generální ředitel skupiny RWE v České republice Martin Herrmann. Týkat se mají jak samotné nabídky elektrické energie a zemního plynu, tak i doplňkových služeb.

České podniky skupiny RWE s platností od počátku října mění svůj název na innogy. Změnu doprovodí rozsáhlou marketingovou kampaní. RWE je stále největším dodavatelem plynu na českém trhu. Pokud půjde s cenou dolů, budou muset na to reagovat i ostatní velcí hráči.

Dalším významným dodavatelem, který zmiňuje připravovanou redukci cen energií, je Pražská plynárenská. „V říjnu představíme svým zákazníkům nové ceníky a v jejich rámci levnější plyn a elektřinu. Bude se jednat jak o ceníky na dobu neurčitou, tak na dobu určitou," řekl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Do třetice lze zmínit společnost MND, která snížila cenu plynu již od počátku září. V současnosti tak patří mezi nejlevnější z osmi desítek dodavatelů na českém trhu. „Náš zákazník ušetří na vytápění plynem oproti standardnímu produktu největšího dodavatele 20 až 25 procent nákladů v obchodní části ceny," uvádí ředitel marketingu MND Jan Sýkora.

Poklesu se dočkají jen ti aktivní

Jak vyplývá z ankety portálu dotyk.cz mezi hlavními dodavateli energií, ostatní velcí hráči se do zlevňování příliš nehrnou. Buď počkají na kroky hlavních konkurentů, nebo své nabídky zacílí pouze na aktivní zákazníky.

Takový postup chystá ČEZ, Pražská energetika i Bohemia Energy. Lze tedy očekávat, že rozdíl v nákladech, které za energie platí domácnosti s aktivním přístupem k vyhledávání slev a levnějších nabídek oproti pasivním sousedům, se dále prohloubí.

Náklady na energie: vyplatí se aktivní přístup

Z níže uvedené tabulky je zřejmý rozdíl mezi standardními a zvýhodněnými ceníky hlavních dodavatelů zemního plynu na českém trhu. Modelový příklad: kolik za plyn (včetně distribuce a DPH) zaplatí domácnost v Praze s vytápěním na plyn a spotřebou 30 MWh za rok, v korunách.

Nejvýhodnější nabídka Standardní ceník
MND 32 944 35 452
E.ON Energie 34 204 40 106
RWE Energie (innogy) 34 433 42 672
Bohemia Energy 35 082 41 326
Lama Energy 35 337 39 656
Centropol Energy 35 808 40 164
Pražská plynárenská 36 208 40 644
EP Energy 37 173 38 604
ČEZ Prodej 37 188 39 046

Zdroj dat: Srovnávač cen na webu tzb-info – odkaz http://kalkulator.tzb-info.cz/

Největší dodavatelé – tedy hlavně ČEZ – zdůrazňují, že nesoutěží jen výší cenových nabídek. „Cena je pouze jedním z faktorů při rozhodování zákazníků. Mezi ty další patří kvalita poskytovaných služeb, dostupnost zákaznického servisu a v neposlední řadě spolehlivost a stabilita potenciálního dodavatele," odpověděl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Vstřícnější způsob zvolila skupina E.ON, která je největším dodavatelem elektřiny v jižní části republiky. „Našim zákazníkům aktuálně nabízíme zemní plyn a elektřinu s 18procentní slevou oproti našemu standardnímu ceníku. Obdobnými adresně rozeslanými nabídkami jsme již v minulých letech oslovili naprostou většinu našeho zákaznického kmenu," uvedl mluvčí skupiny E.ON v Česku Vladimír Vácha.

Dvojí přístup k zákazníkům

Faktem je, že marže obchodníků s energiemi jsou v letošním roce mimořádně tučné. Tempo snižování cen pro domácnosti v posledních třech letech zaostává za poklesem cen na velkoobchodním trhu. Naopak velké podniky a veřejný sektor nemají problém dosáhnout na velmi atraktivní ceny.

Dvojí přístup k zákazníkům není jen českou specialitou. Koncern RWE ve své pololetní zprávě uvádí, že v meziročním srovnání došlo v Německu k poklesu cen plynu pro velké odběratele o 16 procent a pro domácnosti o pouhá dvě procenta. V Británii se jednalo o 19procentní snížení pro velké a pětiprocentní snížení pro malé odběratele.

Změnu může přinést pouze aktivnější přístup domácností. Po prvotním nadšení totiž jejich zájem o přechod k levnějšímu dodavateli upadá. Zatímco v roce 2012 vyměnilo dodavatele elektrické energie 382 tisíc domácností, loni už tak učinilo pouze 183 tisíc. V případě maloodběratelů zemního plynu došlo k poklesu z 344 na 176 tisíc provedených změn.

Kolik vydělávají velcí dodavatelé na českých domácnostech? Delší verzi článku přinese ve čtvrtek večer Týdeník Dotyk.