Benzin Special 91 zlevnil o tři haléře, ale motorová nafta podražila o 12 haléřů. Podle cen ropy, která osciluje kolem 90 dolarů za barel, a blížícího se zimního období u nás nelze očekávat trvalý pokles cen benzinů.

„Příčinou vysoké ceny ropy je spekulativní tlak způsobený odlivem investic ze strukturovaných produktů do komodit,“ vysvětlil analytik Ľuboš Mokráš z České spořitelny. Podle něj nelze seriózně odhadnout délku trvání spekulativního tlaku. Mezi obchodníky se mluví o hranici až 100 dolarů za barel jako o cíli spekulantů. Růst ceny ropy ovlivňuje i momentální napětí mezi Tureckem a iráckými Kurdy a slabý dolar.

Nelze opomenout vliv počasí, kde se pozornost přesune od hurikánů k teplotám na severovýchodě USA. Krátkodobý vliv na cenu ropy má i vývoj zásob ropy v USA.

„Ve střednědobém horizontu by už aktuální spekulativní tlak na cenu ropy měl hrát omezenou roli. Dominovat by měl stav světové ekonomiky, trend určený rovnováhou mezi nabídkou a poptávkou budou modifikovat výkyvy počasí a geopolitické faktory – tradičně Blízký a Střední východ, Nigérie, Venezuela.

Přestože fundamentální úvahy ukazují na znatelný pokles ceny, může kombinace faktorů – především studená zima, zvýšené geopolitické napětí a zájem o komodity jako investici – vést k udržení relativně vysoké ceny ropy po řadu měsíců. Velmi důležitý bude postoj OPEC, konkrétně nakolik bude kartel ochoten uvolnit těžební limity,“ předpovídá Mokráš.