Bylo větším rizikem koupit si byt před deseti lety, anebo dnes? Analytikové si  všímají toho, že situace na trhu s bydlením se začíná podobat té z předkrizového roku 2008.

Ceny bytů už maxima z roku 2008 překročily. Jenže zájemci o koupi se neřídí jen absolutní cenou bytu nebo cenou za  čtvereční metr, ale rozhodují se také podle úrokové sazby a splátky hypotéky. 

Nové byty. Ilustrační foto.
Ceny bytů stoupají, mladí lidé na ně dosáhnou jen stěží

„Ta se pro běžného klienta zdá důležitější než celková cena bytu,“ konstatuje Institut strategického investování na Vysoké škole ekonomické ve zprávě Trend Report 2018. A tak, i když ceny novostaveb v Praze stouply mezi léty 2011 a 2017 o astronomických 50 procent, zatížení hypotékou klesalo až do roku 2016.

Menší úroky

Doba pro koupi bytu na hypotéku byla vzhledem ke klesajícím úrokům, nízké inflaci a rostoucím platům příznivá.

Díky tomu lze ještě dnes říct, že hypoteční splátky nezatěžují rodinný rozpočet víc, než tomu bylo v roce 2008. V letech 2008 až 2009 byli lidé ochotni na hypotéku za nový byt (v Praze) dát v průměru 70 procent své hrubé mzdy.

Chybí jen málo

Podle výpočtů Institutu strategického investování však nyní od tohoto stavu nejsme daleko. Developeři tvrdí, že ceny budou dál stoupat a ČNB avizuje další růst úrokových sazeb. Pokud by se cena za čtvereční metr bytu v Praze přehoupla přes 100 tisíc korun (aktuálně atakuje 90 tisíc korun) a úroky vyskočily na 3,5 procenta, byl by trh na úrovni milníku z roku 2008.

Makléřská společnost Golem Finance už teď uvádí, že aktuálně dá česká domácnost za měsíční splátku hypotéky na byt o stávající průměrné ceně 2,84 milionu korun zhruba 43 procent svých čistých měsíčních příjmů.

Vizulizace projektu Byty Šantova - na místě bývalých Sochorových kasáren v Olomouci se chystá na 300 bytových jednotek
Byty v Olomouci rostou obrovským tempem, i ceny. Podívejte se, co se chystá

„To je nejhorší hodnota od konce roku 2009, kdy jsme s monitoringem dostupnosti bydlení začali,“ zdůrazňuje Libor Ostatek, ředitel Golem Finance. Kromě Prahy je situace s dostupností bydlení vážná hlavně v Jihomoravském kraji, ve středních Čechách a na Olomoucku. 

Nafouklá bublina? 

Podobně jako před deseti lety jsou tahounem poptávky částečně obavy. Tehdy byly hnacím motorem překotné výstavby a následného propadu informace o zvyšování sazby DPH. Lidé uvěřili argumentům, že cena bytů kvůli změně DPH ještě poroste. Když však zdražení  DPH skutečně nastalo, rozdíl byl z velké části absorbován na úkor zisku developerů,“ připomíná Trend Report.

Dnes patří ke strašákům růst úroků a plánovaná přísnější kritéria České národní banky pro poskytování hypoték. „Pokud zvažujete koupi bytu a žádost o hypotéku, nerozmýšlejte se moc dlouho. Už brzy se může stát, že vás vyjde ještě dráž nebo se k hypotéce nedostanete vůbec,“ varuje developer a šéf Ekospolu Evžen Korec.

Začneme stavět, ceny klesnou

Na rozdíl od roku 2008 ale není trh zahlcen projekty. Naopak. Developeři argumentují, že přemrštěné ceny jsou výsledkem pomalého povolování výstavby a nedostatku bytů. Ale to nemusí trvat věčně.

Jak v debatě Trend Reportu uvedl majitel firmy Trigema Marcel Soural, developeři mají nachystanou řadu projektů, které by po letech úředních průtahů konečně měly dostat zelenou. Kyvadlo se tak může přehoupnout. „Na trh se vrhne relativně velké množství bytů a na určitou dobu se ceny zastaví nebo na čas půjdou lehce dolů,“ nastínil Marcel Soural.

Ilustrace bydlení a stavby bytových domů.
Byty kupují jednotlivci. Také proto je jich málo a cena roste