Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ceny potravin v Česku rostou rychleji než v Evropské unii

Praha – Ceny potravin v Česku vzrostly od roku 2005 do loňska o 30 procent. Tuzemské tempo zdražování potravin je vyšší, než činí průměr celé Evropské unie (EU). Na Žofínském fóru to dnes uvedla členka bankovní rady České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová.

25.3.2013 5
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Babej Ivan

V důsledku globalizace podle Zamrazilové roste závislost lokálních trhů na světových cenách komodit. Tu mohou jednotlivé státy snížit zvýšením své potravinové soběstačnosti.

Zamrazilová poukázala na důležitost zemědělství a potravinářství pro národní ekonomiku. „Každý dobrý národohospodář by měl tuto oblast považovat za velmi důležitou," podotkla Zamrazilová.

Zatímco v EU za posledních sedm let podle Zamrazilové potraviny podražily o 25 procent, v Česku bylo tempo o pět procentních bodů vyšší. Přestože cenový růst v ČR tento průměr převýšil, nedosáhl tempa jako v Pobaltí, Bulharsku a Maďarsku. Podle Zamrazilové světové ceny potravin z dlouhodobého hlediska spíše porostou, rozhodně však budou vykazovat vysokou míru kolísavosti.

Světové ceny potravin v současností kromě globalizace, která má své negativa i pozitiva, nejvíce ovlivňuje také rostoucí užívání zemědělské produkce na výrobu biopaliv i skutečnost, že potraviny se staly jednou z investičních komodit, míní Zamrazilová.

Čtvrtina výdajů domácností

Potraviny a nápoje představují čtvrtinu veškerých výdajů českých a moravských domácností a tuzemský spotřebitel je nadprůměrně citlivý na změny cen potravin a nápojů. „Existuje podezření, že právě vysoké ceny potravin byly tím faktorem, který oslabil spotřebu domácností v předchozím roce," podotkla bankéřka s tím, že případná stabilizace cen potravin by mohla přinést oživení domácí poptávky a tím hospodářský růst.

Zemědělci a potravináři v posledních letech upozorňovali, že Česko postrádá koncepční dokument, který by se zabýval i problematikou potravinové soběstačnosti. Ministerstvo zemědělství proto v lednu představilo strategický dokument na období od roku 2014.

Podle něj se má české zemědělství do budoucna podílet především na trvalém zajištění potravinové bezpečnosti na národní i evropské úrovni. Podle ministra zemědělství Petra Bendla to znamená soběstačnost pohybující se u jednotlivých komodit alespoň mezi 70 a 90 procenty. U řady komodit, například u vepřového masa nebo zeleniny, je dnes tuzemská soběstačnost výrazně pod touto hranicí.

Autor: ČTK

25.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Češi jsou ve srovnání s Evropany ranní ptáčata

Ilustrační foto.
15

Jaké budou moderní sklady? Plné robotů a 40 metrů vysoké

Autistů přibývá. Terapii musí rodiče platit sami

Rvalo mi to srdce, vzpomíná na období před dvěma lety Magdaléna Čížková. Její dcera Markétka byla dlouho vysněným dítětem, které dělalo rodině jen radost. Zvládala první slova, vesele ukazovala předměty, rozpoznávala zvířátka. Jenomže pak přišel zlom. „Najednou jako by nám oslepla a ohluchla,“ popisuje maminka.

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Nic podobného se prozatím žádnému z českých ministrů nepodařilo, přestože si to všichni přáli: koncentrovat lékařskou péči do velkých nemocnic. Zrušit část malých špitálů nebo je změnit na léčebny dlouhodobě nemocných je totiž politická sebevražda.

Geolog: Sesuvy na trase přes České středohoří nikdy hrozit nepřestanou

Posudky geologické služby v 90. letech umístění dálnice právě sem zásadně zamítaly. Zároveň navrhovaly mnohem bezpečnější řešení. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení