Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 zlevnil o sedm haléřů na 30,22 koruny. Cena motorové nafty průměrně naopak o 33 haléřů vzrostla na 29,22 koruny za litr. Cena benzinu Special 91 se v procentuálním vyjádření nezměnila. Za jeden litr zaplatíme 29,78 koruny.

Ceny pohonných hmot ovlivňuje cena ropy, která se aktuálně pohybuje kolem 80 USD za barel, těsně pod historickým maximem. Na cenu ropy má vliv oslabující dolar a tlak na růst ceny ze strany spekulantů. Spekulativní tlak má přitom primární vliv. Narušení těžby ropy hurikány v oblasti Mexického zálivu se zklidňuje, riziko přírodních vlivů je v Nigérii, ale lokální narušení těžby by měla být krátkodobá a méně významná.

„Střednědobé určující faktory jsou výkonnost světové ekonomiky, kurz dolaru a průběh zimy na severní polokouli. Stav zásob je dostatečný, cena za ropu by měla poklesnout na 60 až 70 dolarů za barel. V případě mírné zimy by měl být pokles ještě výraznější,“ odhaduje analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš. Geopolitické faktory podle něj budou stále hrát roli potenciálního strašáka schopného vyhnat cenu rychle nahoru.