Více než polovina českých spotřebitelů má jistý typ půjčky. Roste také počet lidí, kteří mají několik úvěrů najednou. Měsíční splátky pak můžou domácnost zatížit natolik, že zbylé peníze nestačí na pokrytí důležitých životních nákladů a hrozí problémy se splácením. Těm je třeba včas předejít.

Lidé jsou při sjednávání půjček často neobezřetní a sjednávají si úvěry za nepříznivých podmínek. Pětina těch, kteří mají půjčky u více institucí, proto uvažuje o využití konsolidace.

Výhody konsolidace

Konsolidace půjček vám může ulevit od starostí, když jste si vzali několik půjček najednou. Je to možnost, jak snížit měsíční výdaje až o tisíce korun. S konsolidací získáte mnohem lepší kontrolu nad vlastními závazky díky zjednodušení a snížení objemu administrativy, omezení správních poplatků, snížení objemu splátek, nebo dokonce výhodnějších úrokových podmínek.

Nezáleží na tom, u jakých společností máte závazky. Sloučit lze spotřebitelské úvěry, kreditní karty, kontokorenty i půjčky od splátkových společností. Rychle a efektivně tak můžete přizpůsobit splacení úvěrů momentálním potřebám. Díky sloučení půjček do jedné budete platit tolik, kolik vám bude vyhovovat.

Při konsolidaci si sami určíte datum, kdy budete splátku hradit, a také si upravíte dobu splácení. Řada zájemců využívá výhod této metodu i k získání dalších finančních prostředků.

Na co si dát pozor

Prodloužení doby splácení může být nevýhodou, zákazník totiž někdy přeplatí původní dlužnou částku. Zdánlivě výhodná konsolidace půjček se může prodražit a je nutné dávat si velký pozor, pro kterou nabídku se nakonec rozhodnete.

Předčasné splacení původních úvěrů také není vždy zdarma. Od 1. ledna 2011 platí nová úprava o maximálním možném poplatku za předčasné ukončení smlouvy, a to ve výši nanejvýš jednoho procenta dluhu.

Obecně se vždy musíte rozhodnout mezi snížením měsíčních splátek nebo snížením částky, kterou přeplatíte na úrocích. V některých případech lze ovšem získat obě výhody najednou.

Sloučením půjček je dobré zabývat se včas. Tento postup je vhodný pro ty, kteří zvládají závazky splácet, ale rádi by nad nimi získali větší kontrolu. Banky nahlíží do seznamu dlužníků a vyhledávají si informace o zájemci.

JIŘÍ PATÁK
Autor je ředitelem portálu Chytryhonza.cz.