Česká republika má již deset let liberalizovaný trh s elektřinou a plynem. Vloni změnilo dodavatele energie zhruba více než půl milionu domácností a firem, což je nejvyšší počet od roku 2013. Za nárůst oproti předchozím letům mohou především hromadné aukce energií.

Odborníci nicméně očekávali, že změny dodavatele budou častější. Podle společnosti eCentre, která patří mezi největší a nejstarší specialisty na hromadné aukce, za to mohou smluvní fixace cen, snižování cen energií v poslední době i lhostejnost a pohodlnost odběratelů.

První veřejně přístupné aukce elektřiny a plynu v roce 2013 vzbudily v Česku obrovský ohlas. Čím dál více účastníků aukce ale nakonec novou smlouvu nepodepíše.

Elektronická aukce. Ilustrační snímek
Společné aukce energií zkoušejí zneužít podvodníci, varuje radnice v Kroměříži

„Většina odběratelů se nezávazně přihlásí, aby zjistila možnou úsporu, není ale pevně rozhodnuta, zda nabídky využije. Čeští spotřebitelé jsou věrnými zákazníky a těžko přechází k jiné značce, i když jsou si vědomi nevýhodnosti původního dodavatele," uvádí Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCentre.

„Lidé nechtějí být za hlupáky a mít nejdražší dodavatele elektřiny a plynu. Když se ale ve svém okolí ujistí, že ceny, které platí, nepatří mezi nejvyšší, jejich motivace získat levnější energie výrazně upadá. Vědomě tedy raději platí měsíčně nějakou tu stovku navíc, než aby doma hledali platnou smlouvu a uvedené ceny a podmínky porovnávali s nabídkami ostatních dodavatelů," vysvětluje Jan Vašek z Katedry marketingu a obchodu Ekonomické fakulty Technické univerzity Ostrava.

Podle něj občas lidí říkají jednu věc, ale dělají jinou. Odběratelé energií v průzkumech veřejného mínění uvádějí, že hlavní motivací je pro ně cenový faktor. Jejich reálné chování ale ve skutečnosti určuje něco jiného. „Když si představí, že se musí zorientovat na trhu s energiemi, pročíst smlouvy, porovnat výhodnost podmínek a začít změnu opravdu reálně řešit, přijde jim to celé zbytečně složité a nepřehledné," dodává Vašek.

Ilustrační foto
Energie: Magistrát nakupuje dopředu, domácnosti zkoušejí aukce

Asi nepřekvapí, že ceny energií neřeší zejména lidé s vyššími příjmy. Psychologická hranice ročních úspor je podle Grygara pět tisíc korun. Nejčastěji lidé změnou dodavatel ušetří dva až čtyři tisíce korun ročně. Energetické aukce nabízejí například portály Licit.cz, Setrime-lidem.cz, Aukcni-centrum.cz a další. Druhým rokem lidem s výběrem nejlevnějšího dodavatele pomáhá také časopis dTest.