ČR se tak, co se týká schopnosti splácení dluhů, umístila na děleném čtvrtém místě. Češi v tomto ohledu porazili takové státy jako Německo (21 procent), Velkou Británii (22 procent) či Francii (28 procent). Úspěšnější nebylo překvapivě ani Švýcarsko, kde není s to dostát svým finančním závazkům 24 procent obyvatel.

Dělené první tři příčky obsadily severské země Dánsko, Norsko a Švédsko, kde má shodně problém se splácením dluhů 15 procent obyvatelstva. Nejhůře jsou na tom Řecko (68 procent) a Portugalsko (49 procent).

Z různých typů plateb Češi nejčastěji nezvládají nebo odkládají splátky svých úvěrů (20 procent), pokut (19 procent) a účtů za mobil (18 procent). Nejposlušnější jsou naopak při placení daní. Pouze šest procent prohřešků těch, co mají potíže splácet, se týká daní.

"Z výsledků plyne, že podstatná část všech domácností má potíž vyjít se svými příjmy a že mnohé si musely na splácení složenek půjčovat. Z našich dat rovněž plyne, že lidé, kteří jsou již od mládí zatížení dluhem, se z něj většinou později již nevymaní," uvedl generální ředitel Intrum Justitia Mikael Ericson.

Na 44 procent všech Čechů v posledních 12 měsících nesplatilo včas přinejmenším jednu fixní platbu. Hlavním důvodem je nedostatek peněz. Například v Řecku to však bylo 76 procent lidí. Nejmenší podíl pozdních plateb je v Dánsku a Španělsku, ale přesto se loni 31 procent z nich zpozdila s platbou. "To je samozřejmě velmi nepříjemné pro lidi s ekonomickými obtížemi, ale ohrožuje to i firmy, jejich vyhlídky na růst a schopnost najímat nové zaměstnance," dodal Ericson.

Nejvíce, až 45 procent Čechů, si při potížích půjčuje od rodiny, na 27 procent u přátel. Banky následují s 23 procenty. Stejný podíl obyvatel má pocit strachu, že pokud vše zaplatí včas, nevyjdou s penězi. Desetina zvažuje stěhování do jiné země z finančních důvodů. Na 11 procent lidí si také myslí, že jejich děti budou v horší finanční situaci než jsou oni. Celkem devět procent jich uvedlo, že finanční situace jim brání v ukončení vztahu s jejich partnerem či partnerkou.