"Z chytrých mobilních telefonů se v závěru roku 2015 uskutečnilo více než 55 procent mimopracovních přístupů k internetu. Pro Čechy je během pracovní doby pohodlnější komunikovat s přáteli, bavit se na sociálních sítích či jen tak lelkovat po síti z mobilních telefonů či tabletů. Chytré mobily a tablety ve firmách na rozdíl od stolních počítačů a notebooků dosud nepodléhají takové míře kontroly monitorovacích programů, takže se na nich zaměstnanci cítí bezpečněji," uvedl Martin Hnízdil z truconneXion.

Převedeno do průměrné hrubé měsíční mzdy jednoho zaměstnance zaměstnavatel za vyřizování jeho soukromých záležitostí z firemního počítače nebo mobilu denně tratil téměř 150 korun, což je zhruba o 20 Kč více než před rokem.

Devět z deseti zaměstnanců nemá takovou sebekázeň, aby dokázalo pracovat zcela bez dohledu. Vědomí, že jejich pracovní čas je pod kontrolou a že si na počítačích či mobilních zařízeních v práci nemohou dělat, co chtějí, má pozitivní dopad na jejich výkon. Přímým důsledkem tlaku firem na efektivitu je prodlužující se pracovní doba.

"Stává se obecným pravidlem, že zaměstnanci v pozdním odpoledni či po večerech dohánějí své pracovní resty. Kvůli tlaku na výkon a rostoucí mobilitě pracovních prostředků a technologií si také stále větší množství pracovníků nosí práci domů a netýká se to už jen špičkových manažerů," uvedl Hnízdil s tím, že podíl firem, kde se pracuje po večerech z domova, v průběhu roku 2015 vzrostl o tři procenta na 59 procent.