Výkonný ředitel Českého plynárenského svazu (ČPS) Jan Ruml dnes řekl, že relativně nízkou spotřebu plynaři očekávali. Důvodem bylo hlavně teplé počasí. Podle ERÚ byla loni průměrná teplota v Česku 9,8 stupně Celsia, což je o 1,9 stupně více, než je průměr.

Využijte rychlé, nezávislé a bezplatné porovnání dodavatelů plynu

"K meziročnímu zvýšení nám tak pomohlo zejména zvýšení spotřeby plynu v dopravě," uvedl Ruml. Již na konci ledna ČPS oznámil, že spotřeba stlačeného zemního plynu (CNG) pro automobily a autobusy v Česku se v loňském roce meziročně zvýšila o 45,7 procenta na téměř 44 milionů metrů krychlových.

V České republice je asi 2,85 milionu odběratelů zemního plynu. Z toho je 92,7 procenta domácností a 7,3 procenta maloodběratelů, středních odběratelů a velkoodběratelů. Na spotřebě mají největší podíl právě velkoodběratelé, kteří podle ERÚ loni spotřebovali 3,52 miliardy metrů krychlových komodity, meziročně o 3,2 procenta více.

Domácnosti pak podle ERÚ loni spotřebovaly 2,17 miliardy metrů krychlových plynu, o devět procent více než předloni.

Česká republika dováží přibližně 75 procent své spotřeby plynu z Ruska. Ze stoprocentní závislosti na dodávkách plynu z Ruska se Česko vymanilo v roce 1997 díky smlouvě s Norskem. Ruský plyn proudí do Česka především přes Ukrajinu a Slovensko. Česko je ale napojeno na alternativní trasy, a to jednak plynovodem Gazela napojujícím republiku na zemní plyn z ruských zdrojů, dopravovaný do Evropy plynovodem Nord Stream po dně Baltského moře, a jednak plynovodem Jamal přes Bělorusko a Polsko.