„Ročně na jednoho obyvatele vyvezeme 779 gramů kapra, druhé Chorvatsko o čtvrt kila méně. Že je kapr tradičním domácím pokrmem, dokazuje i fakt, že každý Čech tak ročně spotřebuje zhruba kilo domácí produkce kaprů," uvedl analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Čtěte také: Vrátit koupeného kapra zpět do rybníka? Nejspíš stejně uhyne, říkají prodejci

Kapr v českých a moravských zemích natolik zdomácněl, že nezasvěcenému člověku by ani nepřišlo na mysl, že tento rybí druh je vlastně „naplavenina". Podle posledních vědeckých poznatků se do Evropy dostal pravděpodobně z teplejších oblastí Malé Asie a Kaspického moře. Jeho první přítomnost v Dunaji se pak datuje do období před osmi až deseti tisíci lety. Z divokého dunajského kapra pak Římané vyšlechtili rybniční rybu, když ji začali chovat v uměle vybudovaných rybnících. Tradice se tam i zachovala, protože především podunajské státy Česku v chovu kaprů nejvíce konkurují. V absolutních číslech je ale největším producentem kaprů Polsko s roční produkcí 20 tisíc tun, o dva tisíce tun více než v Česku.

Ministr zemědělství Marian Jurečka si ale myslí, že by Češi mohli jíst kaprů více. „Kapr neodmyslitelně patří k českým Vánocům, občas se objeví i na velikonoční tabuli, ale je škoda, že během roku ho lidé moc nekupují. Přitom naši rybáři nabízejí dobré sladkovodní ryby. Většina kaprů z našich rybníků jde na export a to chci změnit. Chci, aby si kapra, tedy naši domácí rybu, dopřál jednou za měsíc každý," řekl Jurečka.

Momentálně je ryba k dostání na 2263 prodejních míst po celé České republice. Letos nejvíce v Moravskoslezském kraji (375), v Praze (278) a ve středních Čechách (273). „Z dlouhodobých výsledků kontrol vyplývá, že kultura i hygienická úroveň prodeje vánočních ryb se zlepšuje a předkládají spíše pochybení administrativního rázu. V posledních letech se někdy objevuje ne-oprávněné užívání chráněných značení EU. Proto se letos při kontrolách zaměříme i na ně," přiblížil ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Kontroly letos ještě neskončily, ale představu o prohřešcích je možné si utvořit z loňských čísel. Například v Praze inspektoři zkontrolovali 45 prodejních míst, což bylo 15 procent z celkově nahlášených. V osmi případech pak zaznamenali pochybení v hygieně prodeje nebo v oblasti ochrany zvířat proti týrání.
Kapr je v Česku zdaleka nejchovanější sladkovodní ryba. Z celkové produkce zaujímá 88 procent. Třeba býložravých nebo lososovitých ryb se v Česku chovají čtyři, respektive tři procenta.

Čtěte také: Ke kádím s rybami zamíří také veterináři