VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Česká biopotravina 2010: Kančí biolovečák

Praha - Biofarma Sasov se může pochlubit vítězstvím v soutěži Česká biopotravina roku 2010.

23.3.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Marta Myšková

Českou biopotravinou roku 2010 se stal Kančí biolovečák z Biofarmy Sasov na Vysočině farmáře Josefa Sklenáře. Sdělil to dnes organizátor soutěže Tom Václavík z agentury Green marketing. Odborná porota vítěze devátého ročníku soutěže vybrala mezi 42 biopotravinami od 17 výrobců.

Vítězný výrobek je podle poroty jedinečný tím, že pravděpodobně jako jediná potravina na českém trhu obsahuje maso z nekastrovaných prasat, mladých kanečků. „Ve faremním chovu to znamená, že byl samec ušetřen drastického zákroku kastrace a nestal se z něj kastrovaný samec, tedy vepřík,“ uvedl Sklenář, který již soutěž jednou v minulosti vyhrál. V roce 2004 v soutěži zvítězil jeho Biouherák.

V Česku se prasata stále ve většině případů kastrují, což je podle Sklenáře pozůstatek dřívější doby, kdy se zvířata vykrmovala do velkých hmotností. Podle výzkumů přitom prý není zákrok nutný, a to ani kvůli možnému „kančímu pachu“, který má kastrace omezit.

Porotci kromě absolutního vítěze vybírali také nejlepší produkty v jednotlivých kategoriích. Vítězem kategorie mléčných výrobků se stal Jogurt bílý 3 % z Mlékárny Valašské Meziříčí. Nejlépe hodnoceným produktem mezi mlýnskými a pekárenskými výrobky byl Chléb pšenično-žitný cereální s Nopalem Bio z biopekárny Country Life. V kategorii výrobků z ovoce a zeleniny se vítězem stala Hrušková bioláda z rodinné farmy Koldokol Hany Němcové.

Porota hodnotila také biovína

Mezi výrobky určenými pro gastronomii vyhrály Bio lívance od Extruda Bečice. V letos nově otevřené kategorii biovín zvítězila Malverina pozdní sběr 2007, suché z produkce Vinselektu Michlovský. Přes svou premiéru byla kategorie vín nejvíce obsazenou ze všech. Šest vinařů do ní přihlásilo celkem 18 vín.

Odborná porota potraviny hodnotila podle chuti, způsobu zpracování a výroby a použitých surovin. Porotci posuzovali také celkový koncept výrobku od výhod pro zákazníka přes obal a celkový vzhled až po marketingovou propagaci produktu.

Soutěž vyhlašuje Potravinářská komora ČR společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců. V předchozím ročníku soutěže vyhrál švestkový biodžem, vyráběný společností Heliavita ve spolupráci s firmou TopBio. O ocenění v roce 2009 se v šesti kategoriích ucházelo 18 producentů s 39 výrobky.

Čtěte také: Zájem o čerstvé potraviny z farem stoupá

Autor: ČTK

23.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úterní tragická dopravní nehoda u Chvojence. Řidič osobního vozu narazil do stromu, osudným se mu staly byrely s naftou, které vezl.
AKTUALIZOVÁNO
7

Řidič sjel ze silnice, po nárazu do stromu ho rozdrtil sud

Exploze na koncertě v Manchesteru
AKTUALIZOVÁNO
27 9

Smrt 22 lidí. K útoku v Manchesteru se přihlásil Islámský stát

Bouře na magistrátu. Vznikne Blanka II?

Vedení města se nemůže dohodnout na podobě dokončení severovýchodní části městského okruhu. Ve hře jsou dvě varianty.

Comeback Kvitové se blíží. Bude hrát už v Paříži?

/VIDEO/ Doba návratů? Jen den poté, co svůj návrat na kurty oznámila bývalá světová jednička Viktoria Azarenková (po mateřské pauze plánuje hrát Wimbledon), se výrazně přiblížil i comeback další tenisové hvězdy – Petry Kvitové.

Vaření bez hranic aneb Varné desky bez vymezených varných zón

Také vás nudí hledat hrnce, které svým dnem přesně padnou na velikost plotýnky? Nebo už jste od tohoto hledání osvobozeni, vaříte podle libosti v čemkoliv, a přesto neplýtváte energií?

Změny na STK: Dovozové kontroly se ruší, emise se budou fotit

Regionální Deník pro vás ve spolupráci s odborníky z Profesní komory STK, Autoklubu ČR a ÚAMK připravil motoristický seriál „Změny na STK & Jedeme na dovolenou 2017". Každé úterý až do prázdnin najdete v Deníku přehled chystaných změn a rady, na co si dát pozor při prázdninovém cestování. Dnes začínáme novinkami při registraci aut a přehledem úkonů na STK a základními radami.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies