VYBERTE SI REGION

Česká biopotravina 2010: Kančí biolovečák

Praha - Biofarma Sasov se může pochlubit vítězstvím v soutěži Česká biopotravina roku 2010.

23.3.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Marta Myšková

Českou biopotravinou roku 2010 se stal Kančí biolovečák z Biofarmy Sasov na Vysočině farmáře Josefa Sklenáře. Sdělil to dnes organizátor soutěže Tom Václavík z agentury Green marketing. Odborná porota vítěze devátého ročníku soutěže vybrala mezi 42 biopotravinami od 17 výrobců.

Vítězný výrobek je podle poroty jedinečný tím, že pravděpodobně jako jediná potravina na českém trhu obsahuje maso z nekastrovaných prasat, mladých kanečků. „Ve faremním chovu to znamená, že byl samec ušetřen drastického zákroku kastrace a nestal se z něj kastrovaný samec, tedy vepřík,“ uvedl Sklenář, který již soutěž jednou v minulosti vyhrál. V roce 2004 v soutěži zvítězil jeho Biouherák.

V Česku se prasata stále ve většině případů kastrují, což je podle Sklenáře pozůstatek dřívější doby, kdy se zvířata vykrmovala do velkých hmotností. Podle výzkumů přitom prý není zákrok nutný, a to ani kvůli možnému „kančímu pachu“, který má kastrace omezit.

Porotci kromě absolutního vítěze vybírali také nejlepší produkty v jednotlivých kategoriích. Vítězem kategorie mléčných výrobků se stal Jogurt bílý 3 % z Mlékárny Valašské Meziříčí. Nejlépe hodnoceným produktem mezi mlýnskými a pekárenskými výrobky byl Chléb pšenično-žitný cereální s Nopalem Bio z biopekárny Country Life. V kategorii výrobků z ovoce a zeleniny se vítězem stala Hrušková bioláda z rodinné farmy Koldokol Hany Němcové.

Porota hodnotila také biovína

Mezi výrobky určenými pro gastronomii vyhrály Bio lívance od Extruda Bečice. V letos nově otevřené kategorii biovín zvítězila Malverina pozdní sběr 2007, suché z produkce Vinselektu Michlovský. Přes svou premiéru byla kategorie vín nejvíce obsazenou ze všech. Šest vinařů do ní přihlásilo celkem 18 vín.

Odborná porota potraviny hodnotila podle chuti, způsobu zpracování a výroby a použitých surovin. Porotci posuzovali také celkový koncept výrobku od výhod pro zákazníka přes obal a celkový vzhled až po marketingovou propagaci produktu.

Soutěž vyhlašuje Potravinářská komora ČR společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců. V předchozím ročníku soutěže vyhrál švestkový biodžem, vyráběný společností Heliavita ve spolupráci s firmou TopBio. O ocenění v roce 2009 se v šesti kategoriích ucházelo 18 producentů s 39 výrobky.

Čtěte také: Zájem o čerstvé potraviny z farem stoupá

Autor: ČTK

23.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Průměrná mzda v ČR se ve 3. čtvrtletí zvýšila na 27.220 Kč

Praha - Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27.220 Kč, tedy o 4,5 procenta. Reálně, po odečtení inflace se lidem výdělek zvýšil o čtyři procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj na růst mezd v mnoha oblastech tlačil nedostatek pracovníků, o které zaměstnavatelé mezi sebou soutěžili. Růst výdělků se shoduje s odhady analytiků.

Případ úplatků Horkého a lobbistky Mrencové se vrací do Chebu

Plzeň - Krajský soud v Plzni zrušil původní verdikt a vrátil případ k novému projednání do Chebu.

Děti na Hájích ve Slaném našly cestou do školy mrtvolu

Slaný - Děti ve Slaném na Kladensku zažily v pondělí ráno šok. Cestou do základní školy totiž narazily na mrtvolu. Mladý muž, který nejevil známky života, ležel nedaleko nemocnice v lesoparku Háje. Podle informací kladenské policejní mluvčí Michaely Novákové přivolaný lékař konstatoval smrt a zároveň ale předem vyloučil cizí zavinění.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies