VYBERTE SI REGION

Česká drůbež. Ohrožený druh?

ČR - Produkce kuřecího masa i vajec soustavně klesá.

13.2.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Luboš Hájek

Efekt možná nechtěný, ale přece jen záslužný vyvolala diskuse o zákazu chovu slepic v klasických klecích, který v zemích Evropské unie platí od začátku letošního roku. Jisté však je, že bruselští úředníci se v této souvislosti nevyznamenali.

Nestejné podmínky

I když na naplnění této směrnice měly jednotlivé členské státy neuvěřitelných dvanáct let, z nynějších 27 jich podmínky neplní většina, konkrétně patnáct: Belgie, Francie, Španělsko, Itálie, Portugalsko, Maďarsko, Velká Británie, Kypr, Řecko, Bulharsko, Rumunsko, Polsko, Holandsko, Malta a Lotyšsko. A Brusel mlčí nebo mlží.

Čeští chovatelé přitom nové předpisy plně akceptují, ovšem tím vyrábějí maso i vejce dráž než zahraniční konkurence. Dosud byla dokončena výměna a rekonstrukce asi čtyř pětin kapacit, zbytek bude dokončen v letošním roce.

Eva Tůmová, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie sděluje: „Náklady na rekonstrukci činily celkem 2,8 miliardy korun. Dotace evropské i státní pokryly z toho asi čtyřicet procent. Před rekonstrukcí žilo v České republice asi pět milionů nosnic, po rekonstrukci jsou jich čtyři miliony. Náklady na jedno místo dosáhly tedy asi 700 korun.“

A také ona má na adresu Evropské komise v této souvislosti jen slova kritiky. Jediným pozitivním výsledkem jsou podle ní seznamy chovatelů nosnic jednotlivých členských zemí s registračními čísly a technologiemi, které musí poskytnout každý členský stát. Zato české kontrolní orgány pracují velmi pečlivě, chovatelé s nimi také spolupracují a provádějí nezávislý monitoring v obchodní síti. Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy uvedl:

„Dosud jsme při kontrolách nepropustili 2,2 milionů vajec z celkového dovozu 12 milionů vajec.“

Rovněž Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla letos už asi tisíc kontrol týkajících se původu vajec a stáhla asi 1,6 milionu vajec pocházejících z neobohacených klecí.

Kontrola pomáhá

Vesměs se jedná o vejce z Polska, které má v neobohacených klecích čtyři miliony nosnic. Pokud by se vejce vyrobila v požadovaných podmínkách, každý výrobce by měl stejnou startovní linii a pro výrobce by bylo možné dosáhnout vyšší cenové úrovně.

Přitom je třeba si uvědomit, že kvalita vajec nezáleží na technologii chovu, ale na složení krmivové směsi. Tato směrnice nebyla vytvořena proto, aby se zlepšila kvalita vajec, ale podmínky chovu nosnic!

V zemědělském sektoru se v České republice vyrobí šedesát procent vajec, zbylých čtyřicet procent vyprodukují drobní chovatelé. Chovy do 350 nosnic nepodléhají nové směrnici.

Česká republika však nemůže zakázat dovoz z jiné země Evropské unie, toto právo přináleží pouze Evropské komisi. Česká republika proto žádá komisi o ukončení přechodného období a postih států, jež směrnici nesplnily. Pokud bude komise bezpráví jen nečinně přihlížet, musí být dána možnost členským státům, které směrnici splnily, aby ochránily své chovatele i trh. Za zákaz dovozu vajec a vaječných výrobků z členského státu, který směrnici porušuje, nemůže být sankcionován žádný členský stát.

Volání po osvětě

V neposlední řadě je třeba nastartovat osvětový program pro spotřebitele. Eva Tůmová konstatuje:

„Otázka řešení a výběru technologií je rovněž otázka poptávky. Pokud se spotřebitel nebude zajímat o to, v jakých podmínkách se produkty vyrábí, pak zajímá pouze cena a to je zle.

Chovatelé by rádi vyráběli vejce na podestýlkách, ale samozřejmě cena těchto vajec je vyšší než vajec z klecí. Bohužel v obchodech o tyto výrobky není zájem, nebo jen ve velmi omezeném množství, které nikoho neuživí.

Husy už nekejhají

Husy, kachny a krůty se oproti dřívější době chovají jen okrajově. Chovatelé doplatili na levný dovoz těchto druhů drůbeže ze zahraničí.

Také produkce drůbežího masa neustále klesá, v meziročním srovnání výroba klesla asi o deset procent na 202 000 tun v loňském roce. Pokles ovlivňuje zejména dovoz levného drůbežího masa ze zahraničí, hlavně z Polska. Předloni se v České republice chovalo asi 25 milionů kusů drůbeže, loni to bylo už jen 21 milionů kusů. To je nejméně od konce 60. let minulého století. Přitom spotřeba drůbežího masa od roku 1948 vzrostla z necelých dvou kilogramů třináctkrát, zhruba na 25 kilogramů na osobu ročně.

Růst spotřeby kuřecího masa podporuje jeho nízká cena, jednoduchý způsob přípravy a častá propagace dietních účinků.

Co možná nevíte

Nejvíce kuřecího masa vyprodukovaly loni USA. Podle odhadů 16,8 mil. tun. Na druhém místě byla Čína (13,2 mil. tun). Na třetí místo se dostala Brazílie (12,9 mil. tun), následovaná Evropskou unií (9,2 mil. tun) a Mexikem (přibližně 2,9 mil. tun).

JAROMÍR HAMPL

13.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Záchranné práce u hotelu Rigopiano, který zavalila lavina.
25

Klienti mají strach. Šéf hotelu žádal hodiny před lavinou o pomoc

Přemysl Šíma.
5

Soud se začal zabývat prodejem pozemků v pražském Zeleném údolí

Fašistický převrat měl začít v Brně. Cíl? Totalitní stát podobný Itálii

Brno - Čtyřiaosmdesát let uplynulo v neděli od neúspěšného pokusu o fašistický převrat v brněnských Židenicích. Událost si na místě připomenou lidé v prvorepublikových uniformách.

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

Motorový surf z Moravy dobyl svět, výroba se blíží továrnám formule 1

Holdujete surfování? Pak máte na českých rybnících problém. Ale jde to i bez mořského příboje. Brněnský inženýr Martin Šula vsadil na vývoj motorizovaného surfu, který si poradí bez vln. Dnes dominuje světovému trhu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies