V prvním čtvrtletí HDP vzrostl meziročně o 2,9 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta.

„Ve druhém čtvrtletí by ekonomika měla pokračovat v expanzi. Pozitivní příspěvek očekáváme od průmyslu a soukromých služeb," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška byl meziroční růst tažen výhradně domácí poptávkou, a to spotřebou a investicemi. „Čistý export tentokrát tempo růstu HDP mírnil," odhadl Sobíšek.

Mezičtvrtletní zpomalení je podle analytika GE Money Bank Petra Gapka dáno mimo jiné externími faktory, kdy se v důsledku bojů na Ukrajině a s tím souvisejících opatření ochladila evropská poptávka, zejména po průmyslovém zboží. „První data ze třetího čtvrtletí ale naznačují, že zpomalení bylo jen dočasné a ve druhé půlce roku se opět dočkáme pěkného hospodářského růstu. Pro celý rok 2014 předpovídáme růst HDP o 2,8 procenta," u­vedl.

Naopak velmi optimistický je hlavní ekonom Deloitte David Marek. Podle něj například hodnoty indexu nákupních manažerů indikují mezičtvrtletní zvýšení HDP o 1,4 procenta, což by vedlo ke zrychlení meziročního růstu ekonomiky zhruba na čtyři procenta.

Současné oživení je sice podle analytika Home Credit Michala Kozuba povzbudivé. Na druhou stranu podle něj v Česku stále panuje extrémně uvolněná měnová politika, panuje minimální inflace a z hlediska trhu práce se nedaří snižovat nezaměstnanost zásadním tempem. „To vše jsou rizika, která v ekonomice stále jsou a mohou ji částečně ohrozit," upozornil.