Zahraniční obchod podle Českého statistického úřadu skončil v červnu přebytkem 29,4 miliardy korun, což je meziroční zlepšení o 11,8 miliardy korun. Vývoz vzrostl o 5,6 procenta a dovoz o 0,9 procenta.

Data i přes vysoký přebytek ukazují, že ekonomika ztrácí dech, uvedl analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance. „Zatímco v dubnu rostl export ještě o více než osm procent, nyní už roste jen o 5,6 procenta a lze předpokládat, že bude hůř. Světová ekonomika šlápla prudce na brzdu. Téměř není dne, kdy by ze světa nepřišla špatná makroekonomická statistika," dodal. Dovozy, které podle něj odráží slabou domácí poptávku přidušenou letošním zvýšením daní, se už zvyšují pouze o 0,9 procenta. „To jen potvrzuje, že ve druhém kvartále ekonomika nejspíš padala o více než procento," upozornil.

Také analytik Raiffeisenbank Václav Franče míní, že pomalá tempa růstu exportů a importů jsou neklamným znakem hospodářské slabosti. Opatrně hodnotí červnové statistiky i analytik Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. „Ve srovnání s dalšími makroekonomickými daty se zdají výsledky zahraničního obchodu celkem uspokojivé, i v tomto obrázku se ale již začínají objevovat trhliny," podotkl.

Červnový pokles průmyslu i stavebnictví analytici očekávali. „Červnový pokles průmyslové výroby není překvapením, protože slábnutí poptávky – především té domácí – bylo v posledním roce už dost viditelné," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Nepřekvapil ho ani propad stavební výroby. „Nic prozatím nenaznačuje obrat ve stavebnictví k lepšímu. Ani bytová výstavba, ani stavební povolení a nové zakázky už vůbec ne," uvedl.

Analytici navíc nevylučují, že v dalších měsících se dočkáme ještě horších výsledků z hlavních odvětví naší ekonomiky. „Recese české ekonomiky, byť není tak hluboká jako ta minulá, bude tentokrát delší," upozornil Dufek.