Státní pojišťovna EGAP naopak po jednání své dozorčí rady oznámila, že pojišťování českého exportu do Ruska nezastavuje. "Zejména v této situaci musí EGAP působit jako stabilizační prvek celého systému," uvedla mluvčí Hana Hikelová v tiskové zprávě. EGAP se zaměřuje na tržně nepojistitelná politická a komerční rizika spojená s financováním vývozu zboží, služeb a investic z České republiky.

Představenstvo ČEB ve středu úvěrování do Ruska pozastavilo. "S vědomím dozorčí rady rozhodlo, že se za současné situace pozastavuje úvěrování do Ruska. Podklady se dále zpracovávají, ale nevydávají se rozhodnutí o uzavíraní úvěrů právě proto, aby nedocházelo ke ztrátám," řekl Križan.

Rozhodnutí představenstva padlo po konzultaci s dozorčí radou ČEB, kde zasedají všichni akcionáři, tedy zástupci mimo jiné ministerstva financí a ministerstva průmyslu a obchodu. "Pokud se jedná o úvěr poskytovaný v eurech a vlastní výroba nebo tvorba cash-flow by byla v rublech, tak takové úvěry nyní nejsou poskytovány," dodal Křižan.

"Bereme rozhodnutí ČEB na vědomí, nicméně na aktuální vývoj exportu do Ruska to nemá žádný vliv, EGAP momentálně neprojednává žádný nový případ financovaný Českou exportní bankou," sdělila mluvčí EGAP Hikelová. Pojistná angažovanost EGAP v Rusku je podle ní teď 56 miliard korun - jde o 125 platných pojistných smluv k obchodním případům českých exportérů.

"EGAP k nim nyní přistupuje formou krizového řízení, všechny případy bude posuzovat individuálně. EGAP žádá financující banky o operativní spolupráci při monitoringu těchto případů. Do konce roku 2014 očekává EGAP řádné splátky k některým těmto případům ve výši 420 milionů korun," uvedla mluvčí. Pojišťovna zároveň podle ní pracuje na "maximálně realistickém systému případných restrukturalizací splátkových kalendářů jednotlivých obchodních případů". Analyzuje také dlužníky a současné makroekonomické prostředí Ruska, ale i dalších států. Hospodářské noviny dnes napsaly, že padající rubl zatím způsobil vážné potíže u deseti obchodů, které EGAP pojistil.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve středu uvedlo, že v pondělí vládě navrhne vznik komise složené z expertů napříč resorty, která se bude zabývat dopady poklesu rublu na českou ekonomiku a exportéry. "Potíže lze předpokládat u řady dlouhodobých kontraktů, neboť ruští partneři českých firem budou mít velké těžkosti generovat dostatečné rublové cash-flow (hotovost) pro honorování svých závazků vyjádřených v jiných měnách," uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).