Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Česká pšenice šla na export. Mouky je nedostatek a podraží

Praha – Mlynáři zdraží mouku pro průmyslové zpracování o 15 až 20 procent, což se patrně projeví v cenách pečiva. Balená mouka prodávaná v obchodech již tento trend zaznamenala, sdělilo dnes Společenstvo mlynářů a pekařů ČR. Kvůli vysokému vývozu potravinářské pšenice z loňské velmi dobré sklizně je na českém trhu nedostatek mouky.

27.4.2012 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Tomáš Kubelka

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů se dnes odmítl k prohlášení mlynářů vyjádřit. Obchodníci prý avízo o zdražení pečiva a mouky zatím neobdrželi.Oproti očekávání velkých přebytků potravinářské pšenice po loňské sklizni se na trhu projevuje úplný opak. „Příčinou je hlavně vysoký export této komodity mimo republiku do států EU," uvedl předseda Společenstva mlynářů a pekařů ČR Jaroslav Chochole.

Mlynáři upozorňují na to, že v důsledku situace na trhu s obilím od ledna letošního roku cena potravinářské pšenice postupně roste. V současnosti se pohybuje kolem 5200 korun za tunu, což je o 1000 Kč více než stála tuna obilí loni v září. „V této souvislosti musíme očekávat dopad do cen mouky a pekárenských výrobků," řekl Chochole.

Ze statistických údajů, které dnes poskytl Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů vyplývá, že zatímco loni v prosinci stála tuna pšeničné chlebové mouky 7090 korun, v prvním čtvrtletí letošního roku cena klesala a v březnu činila 6630 Kč. Stejně se snižovala i cena, za kterou pekaři prodávají obchodníkům své výrobky. Kilogram rohlíků stal loni v prosinci 33,85 Kč, do letošního března zlevnil na 32,80 Kč.

Obchodníci tvrdí, že dodavatelé pečiva a mouky jim zatím zdražení neavizovali. „Cena mouky v prodejnách Albert se od začátku roku nijak nezměnila. V souvislosti s dnešním vyjádřením Společenstva mlynářů a pekařů ČR se na nás žádný dodavatel neobrátil," řekla mluvčí obchodního řetězce Albert Judita Urbánková.

Cena žita, které mlynáři zpracovávají výrazně méně, již na konci loňského roku dosáhla asi 6400 Kč za tunu. Žitná mouka je proto dražší než mouka pšeničná. Přesto je podle Společenstva mlynářů a pekařů cena žitné mouky udržována pod výrobními náklady, což prý nebude dále možné.

Zdražování pšeničné i žitné mouky bude podle Chocholeho mít vliv i na pekaře. „Proti současným tendencím udržení nebo dokonce snižování jejich cen, stojí růst cen surovin ale i celkových nákladů na dopravu a energie, které jsou pro tento obor významné stejně tak, jako hlavní surovina mouka," podotkl.

Autor: ČTK

27.4.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ve vyškovských kasárnách vybuchly granáty, jednoho vojáka roztrhaly a další dva zranily.
AKTUALIZOVÁNO
10 6

V dědických kasárnách údajně vybuchly granáty. Jeden voják zemřel

Dívčí Hrad. Ilustrační foto.
7

Zámek Dívčí Hrad je opět na prodej, okleštěný od původních pozemků

O Krejčířovu vilu neměl nikdo zájem. Do dražby půjde znova za půl roku

V úterý proběhla první dražba černošické vily uprchlého Radovana Krejčíře. Žádný zájemce se ovšem nepřihlásil. Dražba se zopakuje ještě za půl roku, ovšem za nižší cenu. O výsledku aukce v úterý informoval server Irozhlas.cz.

Drzá krádež a pád mostu ze špejlí: nejlepší videa z 18. září

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 18. září 2017.

Chybí posudkoví lékaři a co je zlé: třetina jich za rok skončí kvůli věku

Lékařské posudkové službě chybí lékaři a situace se na konci příštího roku může ještě zhoršit. Kvůli věku skončí třetina doktorů, bude jim přes 70 let. Ministerstvo práce chce, aby administrativu za "posudkáře" začali vyřizovat v příštím roce asistenti. Na volná místa chce díky zvýšení platů přilákat nové lékaře.

Ryanair špatně naplánoval dovolené pilotů. Ruší i pražské linky

Letecká společnost Ryanair zveřejnila seznam letů, které ruší v období mezi 19. zářím a 28. říjnem. Během šesti týdnů se jedná o 40 až 50 letů denně. Dopravce bude cestující informovat prostřednictvím e-mailu. Většinu lidí se bude snažit přesunout na „alternativní lety“ na nejbližší den.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení