Odchod Velké Británie z Evropské unie se hluboce dotknul Granta McKenzieho, který je marketingovým ředitelem Plzeňského Prazdroje. „Z výsledku referenda jsem zklamaný. Jsem hrdý na to, že jsem Skot, Brit i Evropan," sdělil Deníku McKenzie. „Osobně jsem velmi ocenil volný pohyb pracovních sil. Zkušenosti z evropských zemí, ve kterých jsem pracoval, se mi budou vždy hodit. Evropská unie má svoje chyby, ale spolu jsme silnější," dodává.

Škoda Auto věří, že bude firma nadále spolupracovat 
s britskými partnery. „Je příliš brzy na vyhodnocení případných dopadů na náš podnik," říká tiskový mluvčí Škody Tomáš Kubík na další vývoj.

BrexitZdroj: DeníkOptimistický je i Cyril Svozil, ředitel jesenické společnosti Fenix Group, která vyrábí elektrické topné systémy. „Právě jsme měli videokonferenci s vedením naší dceřiné britské firmy. Shodli jsme se, že prvních pět let bude problematických, nicméně z dlouhodobého hlediska brexit uvítáme," sdělil Deníku. „Pokud Británie zůstane členem Evropského sdružení volného obchodu, nehrozí žádná cla či překážky ze strany EU," vysvětluje Svozil.

Protože libra na mezinárodních trzích padá a drahé kovy naopak získávají na ceně, k situaci má co říct i Česká mincovna v Jablonci. „Zvýšená poptávka po zlatě může v následujících týdnech vyhnat cenu žlutého kovu k hranici 1400 dolarů za trojskou unci, a navázat tak na předchozí červnový růst, kdy se zlato prodávalo nejvýše za poslední dva roky," uvedl Aleš Brix, člen představenstva a obchodní ředitel České mincovny.

V Británii působí stovka českých firem, kromě Škody třeba budějovický Budvar. 
U nás naopak britské firmy zaměstnávají 65 tisíc Čechů, k nejvýznamnějším patří Tesco či Vodafone.

„Dopady brexitu na britskou ekonomiku mohou být podstatné, zbytek Evropy čelí politickým rizikům," uklidňuje Lukáš Vácha, obchodní ředitel Conseq Investment Management. „Nečekáme finanční krizi, podobnou té z roku 2008," dodává.

A jak to bude u nás? Analytici České spořitelny očekávají krátkodobé oslabení koruny a pokles růstu ekonomiky o jeden procentní bod. To je ve srovnání s okolními evropskými státy velmi klidná reakce. Důvodem je, že trh hodnotí korunu jako podhodnocenou a koruna navíc hraje roli bezpečného přístavu našeho regionu.