VYBRAT REGION
Zavřít mapu

České lvy drželi poprvé v ruce nižborští skláři

Nižbor /FOTOGALERIE/ - V nižborské sklárně se výroční filmové ceny vyrábějí již devátým rokem.

14.1.2010
SDÍLEJ:

V nižborské sklárně se zrodily sošky Českého lvaFoto: Petra Lišková

Již devátým rokem se v nižborské sklárně Rückl Crystal rodí skleněné sošky Českého lva. Než si vítězové výročních filmových cen převezmou skleněné lvy, musí sošky projít náročným procesem.

O víkendu se s výrobou sošek v nižborské sklárně začalo. „Nejprve dva naběrači nabírají na palice sklovinu, pak přijdou na řadu lisaři. Jeden z nich roztavenou sklovinu dá do formy a ustřihne ji, druhý následně s hadicí sošku zchlazuje a kontroluje, zda v ní nejsou žádné vzduchové bublinky. Poté odnašeč přenese hotovou sošku do chladicí pece, kde sošky zůstanou dva dny,“ popsal celý postup majitel sklárny Jiří Rückl.

Prestižní záležitost

Nejen pro vedení sklárny, ale i pro samotné skláře je výroba sošek prestižní záležitostí. „Potěší mě, když mohu být součástí výroby těchto sošek. Ale je to kolektivní proces, není to jen práce jedince,“ upozornil sklář Igor Skakun.

Už tři roky se po předávání výročních filmových cen vrací sošky zpět do sklárny, aby se zde dodatečně doplnila jména výherců. A to jen kvůli sázkám na vítěze jednotlivých kategorií a podezřívavosti některých jedinců.

Jména vítězů budou vyryty dodatečně

„První rok, když sázková kancelář začala přijímat tipy na vítěze, jsme věděli jména předem, abychom mohli předat kompletní sošky i s vybroušenými jmény oceněných. Ačkoli jsme zde měli bezpečnostní opatření a vítěze věděli jen čtyři lidé, stejně jsme byli zpochybněni s tím, že bychom mohli na této informaci profitovat,“ popsal nepříjemnou událost Jiří Rückl.

„Stojím si za tím, že to není pravda, abychom ale předešli podobným událostem, dohodli jsme se se společností Vachler art company, že jména vítězů na sošku vybrousíme dodatečně,“ dodal k celému incidentu majitel sklárny.

Autor: Petra Lišková

14.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nejčastějšími riziky pro zaměstnance na evropských pracovištích jsou stres a problémy pohybového aparátu, zejména zad a rukou.
10

Odškodné za bolavá záda? Zničí nás to, tvrdí o návrhu firmy

Maria Šarapovová na exhibici v Las Vegas.
14

Pohledem Vojtěcha Žižky: O Máše a pokrytectví

Kde je farmářský trh s kvalitním jídlem? To si lidé musí povědět mezi sebou

Kus nebo třeba jen kousek vlastního pozemku? V Praze to má málokdo. Ani s dostatkem času nebo i chuti hrabat se v hlíně to občas není růžové. Právě v metropoli se tak staly fenoménem farmářské trhy.

Vakcíny proti tetanu docházejí. Lékaři při přeočkování upřednostňují starší děti

V dětské ambulanci v Kunštátě na Blanensku předminulý týden vypotřebovali poslední Boostrix Polio. Vakcínu, kterou povinně přeočkovávají deseti až jedenáctileté děti proti záškrtu, tetanu, černému kašli a dětské obrně. A několik měsíců ji ani nedoobjednají. Dodavatel oznámil přerušení výroby. „Potřebujeme obnovu dodávek hned, začínáme mít nenaočkované děti," přiblížila tamní lékařka Marie Neníčková.

Američané jsou v Koreji zatím bezzubí. Nesestřelí balistické střely KLDR

Flotila USA v čele s letadlovou lodí Carl Vinson se vytrvale přibližuje Korejskému poloostrovu. V prostoru by měla být do několika desítek hodin. Svaz disponuje takřka kompletním arsenálem zbraní - střelami země-země Tomahawk, stíhačkami Super Hornet, protilodními střelami. Zatím však chybí výzbroj, která by dovedla zasáhnout severokorejské balistické střely.

Chtěl být prezidentem, teď má na krku mezinárodní zatykač

Co je moc, to je moc. Krajskému soudu v Ostravě došla trpělivost s někdejším kandidátem na prezidenta republiky a kanadským podnikatelem českého původu Jiřím Včelařem Kotasem (64 let). Ten jako obžalovaný figuruje v kauze padělaných obrazů světoznámých malířů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies