Již devátým rokem se v nižborské sklárně Rückl Crystal rodí skleněné sošky Českého lva. Než si vítězové výročních filmových cen převezmou skleněné lvy, musí sošky projít náročným procesem.

O víkendu se s výrobou sošek v nižborské sklárně začalo. „Nejprve dva naběrači nabírají na palice sklovinu, pak přijdou na řadu lisaři. Jeden z nich roztavenou sklovinu dá do formy a ustřihne ji, druhý následně s hadicí sošku zchlazuje a kontroluje, zda v ní nejsou žádné vzduchové bublinky. Poté odnašeč přenese hotovou sošku do chladicí pece, kde sošky zůstanou dva dny,“ popsal celý postup majitel sklárny Jiří Rückl.

Prestižní záležitost

Nejen pro vedení sklárny, ale i pro samotné skláře je výroba sošek prestižní záležitostí. „Potěší mě, když mohu být součástí výroby těchto sošek. Ale je to kolektivní proces, není to jen práce jedince,“ upozornil sklář Igor Skakun.

Už tři roky se po předávání výročních filmových cen vrací sošky zpět do sklárny, aby se zde dodatečně doplnila jména výherců. A to jen kvůli sázkám na vítěze jednotlivých kategorií a podezřívavosti některých jedinců.

Jména vítězů budou vyryty dodatečně

„První rok, když sázková kancelář začala přijímat tipy na vítěze, jsme věděli jména předem, abychom mohli předat kompletní sošky i s vybroušenými jmény oceněných. Ačkoli jsme zde měli bezpečnostní opatření a vítěze věděli jen čtyři lidé, stejně jsme byli zpochybněni s tím, že bychom mohli na této informaci profitovat,“ popsal nepříjemnou událost Jiří Rückl.

„Stojím si za tím, že to není pravda, abychom ale předešli podobným událostem, dohodli jsme se se společností Vachler art company, že jména vítězů na sošku vybrousíme dodatečně,“ dodal k celému incidentu majitel sklárny.