V polovině 90. let převálcoval domácí odrůdu dovoz z Číny. V poslední době se však zákazníci vracejí k tomuto účinnému léčebnému prostředku vypěstovanému v tuzemsku. "Bohužel nikde nebyl, takže nám chvíli trvalo, než jsme si namnožili sadbu," řekl Hrdlička, který hospodářství převzal po rodičích.

Rozdíl mezi českým a čínským česnekem poznají zákazníci hlavně v chuti. "Ten náš víc pálí, proto ho stačí míň," řekl Hrdlička, jenž konzumuje stejně jako celá jeho rodina a všichni zaměstnanci alespoň stroužek denně, protože se drží rčení, že všechno je na něco, jen česnek je na všechno.

Český česnek má víc slupek, nerozdrtí se v ruce a stroužky jsou pevnější. Je s ním také podle Hrdličky více práce než s cizími odrůdami. "Čínský bych zvládl s několika stroji, na výsadbu českého potřebuju lidi," uvedl farmář, který hospodaří na devadesáti hektarech se čtyřmi zaměstnanci a rodinou. Na Litoměřicku je jedním z posledních velkých pěstitelů zeleniny. Řada jich skončila po povodni v roce 2002, některé odradily požadavky Evropské unie, další neustáli záplavy v roce 2013. "Papírování určitě přibylo, ale zase je v poslední době větší poptávka po veškeré místní zelenině," řekl Hrdlička.

Bez lidské síly se neobejde sázení česneku ani letos, ačkoli částečně ji poprvé nahradí třířádkový vzduchový sazeč zhruba za 650.000 korun. Farma bude investovat také do stavby nové haly o rozloze přes 500 metrů čtverečních, která bude sloužit zejména pro skladování česneku a další zeleniny. Už totiž neplatí, že by si lidé kupovali na podzim zásoby na uskladnění na zimu, ale jsou zvyklí, že dostatek zeleniny je po celý rok. To právě klade vyšší nároky na pěstitele. "Ceny přitom zůstávají stejné," podotkl Hrdlička.

Za kilogram česneku zaplatí kupující kolem 140 korun. Podle odhadů ministerstva zemědělství by letošní sklizeň mohla dosáhnout až 2000 tun. Velká sucha a horka přišla až v době, kdy většina pěstitelů už se sklizní skončila. Dovoz česneku ze zahraničí klesá od roku 2012, kdy činil 7372 tun. Loni se do republiky přivezlo 5416 tun česneku.