Zlepšení stavu krajiny, zachování zdrojů pitné vody a zastavení devastace půdy. K tomu by podle farmářů měly v příštích letech více než dosud sloužit dotace z Evropské unie. Obávají se ale, že Česko naopak může o část peněz určených na podporu zemědělství přijít.

Očekává se totiž, že dotace pro velké zemědělské podniky budou v příštích letech omezeny. To by mohlo poškodit české zemědělství. Zdejší podniky totiž mají v unii největší průměrnou výměru – plných 133 hektarů. Průměr  evropské osmadvacítky činí 16 hektarů.

ROZHODUJÍCÍ PODÍL

V Česku tak velké zemědělské společnosti zaměstnávají zhruba polovinu všech lidí pracujících v oboru. Produkují asi 70 procent masa hovězího a více než devět desetin vepřového a drůbežího.

„Pokud bychom přistoupili na tu rétoriku, že bychom řekli, že těmto velkým podnikům nebudeme dávat žádnou podporu, tak by to vedlo k obrovským ztrátám,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vláda nyní schválila materiál, s nímž k jednáním o podmínkách Společné zemědělské politiky EU po roce 2020 půjde.

Ilustrační foto.
Češi stále více preferují vlastní bydlení, uvádí průzkum

Zatímco v Česku jsou největšími příjemci zemědělských dotací velké podniky, evropským trendem jsou rodinné farmy. Největší přínos z dotací v Česku má naopak holding Agrofert, s nímž je spojen předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Ukazuje se, že tahle cesta je neudržitelná,“ řekl Deníku předseda Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Josef Stehlík. „My si myslíme, že by se Česká republika měla i v reakci na debatu, která teď probíhá třeba kolem Čapího hnízda, mnohem více věnovat tomu, aby velké zemědělské podniky nepobíraly plnou částku dotací,“ prohlásil.

Zemědělci a hospodaření s půdouZdroj: DENÍK

Farmáři proto prosazují zavedení zvýhodněné platby, která bude prvních 89 hektarů výměry farmy dotovat až 165 procenty její základní sazby. „Jedná se jednoznačně o nejspravedlivější, nediskriminační, jednoduchou a pro české zemědělce přínosnou formu platebního nároku,“ uvedla mluvčí ASZ Šárka Gorgoňová.

MINISTROVY PLÁNY

Tuto tzv. redistributivní platbu již využívá řada států  včetně Německa. Podle farmářů přínos těchto dotací pociťují nejen samotní zemědělci, ale celý venkov.

Air Berlin zrušil většinu letů
Aerolinky Air Berlin zrušily kolem 70 letů. Kvůli vzpouře pilotů

Se zavedením této platby nyní počítá i Jurečka, tzv. zastropování dotací pro velké podniky však odmítá. Stejně tak i případné přerozdělení části českého podílu na dotacích mezi další členské státy. „To odmítáme a říkáme, že jakákoli taková částka musí zůstat pro české zemědělce,“ dodal Jurečka.