"I přes historicky nejvyšší objem letového provozu v českém vzdušném prostoru nedošlo v roce 2015 k žádné události, která by znamenala ohrožení bezpečnosti," uvedl generální ředitel ŘLP Jan Klas. Významně, o šest procent vzrostl i součin počtu prolétajících letadel a jejich hmotnosti. Tento ukazatel, takzvané přeletové jednotky, je pro hospodaření leteckých dispečerů klíčový.

Největší podíl příjmů leteckých dispečerů připadá na navigační služby letadel, která Česko pouze přelétávají, navádění letadel na přistání a na start tvoří jen více než deset procent příjmů. Největšími zákazníky ŘLP jsou proto dlouhodobě velcí mezinárodní dopravci. Konkrétně jde o trojici Lufthansa, Emirates a Turkish Airlines.

Řízení letového provozu v roce 2014 meziročně zvýšilo zisk o 28 milionů korun na 536 milionů korun při tržbách bezmála 3,4 miliardy korun. Hospodaření státního podniku ale tehdy jednorázově vylepšil prodej nevyužívané budovy na pražském Smetanově nábřeží za 210 milionů korun.

Spolu s letovými dispečery dnes přepravní výsledky zveřejnilo i Pražské letiště, kde počet cestujících meziročně stoupl o téměř osm procent a překonal dvanáctimilionovou hranici. Podle dispečerů tyto cestující na pražské letiště dopravilo téměř 128.000 letadel. Celkem za loňský rok letadla v celém českém vzdušném prostoru přepravila podle odhadu dispečerů na 117 milionů lidí.