VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čeští potravináři „odsolili" část jídel

Praha – Vysoký krevní tlak, zadržování vody v organismu nebo poškození ledvin. To je jen drobný výčet toho, co může lidskému tělu způsobit nadměrné solení. Lékaři na nešvar s přílišným používáním soli upozorňují dlouhodobě, jejich volání teď částečně vyslyšely některé potravinářské firmy. Hlavně ty, které v Česku vyrábějí instantní potraviny. Před pěti lety se zavázaly, že sníží obsah sodíku na polovinu. Včera Potravinářská komora ČR oznámila, že cíl byl splněn.

10.3.2015 4
SDÍLEJ:

Miroslav TomanFoto: čtk

„Celkový denní příjem sodíku, zvláště soli, potravou by neměl převyšovat 2,4 g na dospělého," uvedl včera prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Podle něj se pětici největších producentů – Hügli Food, Nestlé Česko, Unilever a Vitana – podařilo dostat sodík na úroveň 1,2 gramu na jednu porci. Někde jsou i pod touto úrovní. Část firem na „odsolení" jídel podle Tomana založila i obchodní strategii. Platí to třeba pro Vitanu (zavedla řadu jídel Natur). 
Z českého závazku navíc budou profitovat i ostatní zákazníci, Hügli Food například snížil úroveň sodíku i pro pokrmy určené pro maďarský trh. Společnostem se navíc daří snížit obsah sodíku i v některých specifických potravinách, jako jsou instantní nudle, které jsou označeny jako ostré a kořeněné. Součástí opatření je přehlednější značení na obalech.

„Všechny společnosti ohlásily zlepšení informování spotřebitelů a zavedení dobrovolného značení výživových údajů na jednu porci včetně uvedení procent z referenční hodnoty příjmu na obalech značkových výrobků," potvrdil Toman. 

Najděte si éčka
Ministerstvo zemědělství spustilo novou aplikaci pro chytré telefony a tablety. Jmenuje se podobně jako stejnojmenná kampaň – „Víš, co jíš?". Lidé si pomocí této služby mohou přímo v obchodech najít seznam povolených přídatných látek (lidově éček) v potravinách. Nakupující mohou informace 
o těchto látkách vyhledávat jak pomocí E kódů, tak pomocí jejich názvů uvedených na obalech. Spotřebitelům je k dispozici ke stažení pro mobily se systémem Android v „Obchod Play".

Autor: Jan Klička

10.3.2015 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Budoucí zubaři se v Olomouci připravují na praxi pomocí špičkové stomatologické techniky
12

Stížností na zubaře přibývá. Čekají je tvrdší pravidla

SPLIT, TURISTÉ, sluníčko i koupání.
25

Kdy si vzít dovolenou? Nejlepší letní počasí bývá uprostřed prázdnin

Aktér videa s Babišem: Vůbec mě nenapadlo, že z toho bude takový poprask

Měla to být tak trochu předvolební agitace a hlavně autogramiáda knihy lídra hnutí Ano Andreje Babiše na prachatických Slavnostech Zlaté stezky. Jenže v Prachaticích bývalý ministr financí narazil.

Karlovarský festival se blíží. Moderovat ho opět bude Marek Eben

S mezinárodním filmovým festivalem v Karlových Varech je tvář Marka Ebena spjata stejně silně jako Jiřího Bartošky, Evy Zaoralové nebo bratrů Cabanů. I letos bude oblíbený herec, skladatel a zpěvák na přehlídce plnit roli moderátora. Festival odstartuje už tento pátek. Která místa má Marek Eben ve Varech a v jejich okolí rád?

Módní, ale drahé „hipsterské“ občerstvení vyhání z koupališť chudší Švýcary

Letní horka přímo vybízejí k trávení času u bazénu doma, anebo také na veřejných koupalištích. Švýcarská Socialistická strana (SP) přišla s „letním tématem" – města by se prý měla zamyslet nad cenou občerstvení v plaveckých areálech. Jeho stále rostoucí cena prý odrazuje slabší sociální vrstvy.

U nového auta vede při rozhodování cena. Trendem se stává carsharing

Koupě auta online, využívání carsharingu, financování operativním leasingem a stále víc technologií. To jsou u osobních aut podle českých řidičů a řidiček trendy budoucnosti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies