"Podíl této kategorie klientů cestovních kanceláří se pohybuje v průměru mezi 20 a 25 procenty," uvedl dnes Stanislav Zíma z Asociace cestovních kanceláří.

Například CK Firo-tour uvádí, že klienti starší 55 let tvoří již zhruba 40 procent zákazníků. Mají v oblibě nejen pobytové, ale i poznávací zájezdy. "A právě tyto zájezdy přitahují velkou pozornost lidí nad 55 let. Mnoho těchto klientů touží poznat destinace důkladně, a ne jen prostřednictvím fakultativního výletu během dovolené na pláži," uvedla mluvčí Eva Němečková.

Starší klientela podle ní poptává delší dovolené a často i několikrát ročně. Senioři si také častěji vybírají dražší dovolené - Exim tours uvádí, že průměrná cena zájezdu je u seniorů o deset až 15 procent vyšší, než je průměr.

Turistů a cestovatelů v seniorském věku bude přibývat

"Větší zájem určitě pociťujeme. Souvisí to s tím, že seniorů celkově přibývá a roste i počet lidí, kteří tráví dobu v penzi aktivně. K tomu samozřejmě patří i cestování," uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. Cestovní kancelář důchodcům nabízí k zájezdu například půldenní výlet zdarma.

Exim tours s CK Fischer a Čedokem patří mezi tři největší české cestovní kanceláře. Exim Tours a Fischer měly v roce 2015 roční obrat kolem čtyř miliard korun. Tržby Čedoku dosáhly dvou miliard korun.

Podle Slevomatu čeští senioři stále víc cestují na dovolenou sami. "V meziročním srovnání jsou prodeje zájezdů a dovolených v kategorii seniorů o 19 procent vyšší. Pokud bychom se podívali od roku 2011 do roku 2016, je nárůst dokonce o 50 procent," uvedla ředitelka portálu Marie Chytilová.

Věkově starší klientela často vykrývá okrajovou sezonu 

Například pro návštěvu Dubaje využívají senioři hlavně termíny, které jsou mimo hlavní sezonu. V tomto období jsou ceny zájezdů nižší a řada provozovatelů turistických atrakcí nabízí slevy. "Senioři jsou stále aktivnější a ekonomicky silnější. Využívají především toho, že Dubaj je tou nejbližší exotickou destinací a přímý let z Prahy do Dubaje trvá pouze šest hodin," uvedl Jan Osúch ze společnosti Travel Advance, která zastupuje Dubajský turistický úřad v ČR.

Počet cestovních kanceláří, které nabízejí seniorské zájezdy roste. Senioři mohou využít například program Europe Senior Tourism (EST), který pod záštitou španělské vlády nabízí dotované zájezdy do vybraných destinací v období mimo hlavní sezonu. Prodejci také nabízejí starším lidem řadu dalších slev.

Češi loni v létě cestovali meziročně víc, počet cest se čtyřmi a více přenocováním dosáhl sedm milionů. Hodnota trhu se zájezdy je v ČR téměř 30 miliard korun ročně.

Čtěte také:

Čeští senioři milují cestování, utratí ale nejméně ze všech
Cestovní kanceláře čekají vyšší zájem o lyžařské zájezdy oproti loňsku

Čedok kupuje polská cestovní kancelář Itaka