Největší příliv hostů zaznamenaly lázeňské regiony a tradičně Praha. Právě návštěvnost hlavního města vzrostla ve srovnání s loňským obdobím o 12 procent.V pražských hotelích a penzionech se ubytovalo do dubna takřka 800 tisíc turistů. Památky dostaly jednoznačnou přednost před lyžováním. Podle údajů ČSÚ navštívilo Prahu v prvním čtvrtletí přes 690 tisíc zahraničních hostů (loni to bylo ve stejném období přes 620 tisíc).

Největší úbytek počtu turistů připadl na ubytovací zařízení jiného než hotelového typu, kde se ubytovalo méně jak domácích, tak zahraničních hostů (o 18 procent, resp. o 4 procenta). Naopak výrazně více jich přijelo do čtyř i pětihvězdičkových hotelů (o 16,3 procenta, resp. o 11 procent).

Analytik státní agentury CzechTourism Martin Košatka považuje za pozitivní především vývoj v počtu zahraničních turistů, kteří si našli cestu do českých měst i v zimním období. Opačný efekt však měla teplá zima na domácí cestovní ruch. „Češi, kteří rádi lyžují, se na hory nevydali nebo cestovali do zahraničí,“ řekl Košatka a připomněl i trend stále častějších zimních dovolených v exotických zemích.

Nejvíce turistů přijelo tradičně z Německa, dále z Velké Británie a Itálie. Výrazně přibyli turisté z Ruska (o 29,1 procenta), naopak počet turistů z Velké Británie i přes významné zastoupení mezi hosty poklesl o 8,7 procenta.

Přírůstek počtu Rusů považuje Košatka za pozitivní. „Rusové jsou pro české podnikatele bonitní klientelou a řadí se co do útrat na čtvrté místo se 100 dolary na osobu a den,“ řekl. Rusové také významně figurují mezi zahraničními turistymimohlavní sezonu.

I radní hlavního města Prahy Milan Richter si myslí, že má Praha co turistům nabídnout. „Město je plné pamětihodností. Kromě toho disponuje zhruba 80 tisíci lůžky ve více než 13 tisících ubytovacích zařízení. Tato čísla nejsou jen suchými údaji, ale znamenají významné pracovní příležitosti pro velké procento Pražanů, podporu podnikání a vyjadřují ekonomický přínos. Oficiální odhady říkají, že bez nákladů na ubytování turista v Praze utratí denně dalších sto eur,“ řekl Richter.