„Jenom za tento týden to může být ztráta 40 až 45 milionů korun, pokud se nepodaří nějakým způsobem to dojednat s hoteliéry v Egyptě. Předpokládám ale, že CK nebudou mít šanci získat peníze zpět z těch už předplacených rezervací," řekl ČTK místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Cestovní kanceláře dnes pokračují v jednání s postiženými klienty o výměně místa pobytu či termínu zájezdu. „Naprostá většina lidí má zájem o jiný zájezd. Dovolenou mají naplánovanou a když nemohou do Egypta, chtějí jinam. Peníze zpět zatím téměř nikdo nechce, někteří lidé se podívají na alternativní možnosti a rozhodnou se přes víkend," uvedl marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný. Ztráty nyní nedokáže odhadnout, bude podle něj záležet na jednání s leteckou společností a hotely.

„Převažují reakce lidí, kteří se zlobí, že do Egypta nelétáme," dodal marketingový ředitel CK Exim tours Stanislav Zíma.

Také drtivá většina ze zhruba 500 klientů CK Fischer, kteří měli v nejbližších dnech vyrazit do Egypta, si místo toho vybrala jinou destinaci. „Nejčastěji volí místo Egypta řecké ostrovy nebo tureckou riviéru," sdělil mluvčí kanceláře Jan Osúch. Turisté, kteří již v Egyptě jsou, se prý vrátí v plánovaných termínech, nikdo podle Osúcha nepožádal o zkrácení dovolené. O případných ztrátách CK Fischer nechtěl mluvčí spekulovat. „Peníze za zrušený zájezd jsme vraceli jen několika desítkám klientů," doplnil.

České cestovní kanceláře v pátek zrušily až do 26. srpna zájezdy do Egypta. Jen o tomto víkendu neodletí 2000 turistů. Cestovní kanceláře tak reagovaly na doporučení ministerstva zahraničí. České občany vyzvalo, aby nejezdili do Egypta, a to ani do turistických středisek u Rudého moře. Důvodem je zhoršující se bezpečnostní situace na celém egyptském území. Turisté, kteří již v Egyptě jsou, by měli do odletu domů zůstat v hotelových areálech a nevycházet z nich.

„Cestovní kanceláře lety od soboty do příštího týdne zrušily a dále se rozhodnou podle aktuální situace," uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková. Podle ní je nyní v Egyptě kolem 5000 českých turistů.

Situace v Egyptě se zhoršila po středečním policejním zásahu proti stoupencům svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Jen v pátek přišlo o život 173 lidí.