"Jsme nováčky v odvětví. Ale jsme přesvědčeni, že je zde prostor pro společnosti jako ČEZ," uvedl Pacovský.

ČEZ v letošním roce uvedl, že v příštích pěti letech plánuje utratit až dvě miliardy eur (54 miliard Kč) za expanzi do nových energetických technologií. Zaměřit se chce hlavně na obnovitelné zdroje energie.

Pacovský odmítl říct, kolik z plánované částky půjde do Německa. Dodal ale, že vzhledem k přední pozici Německa v oblasti obnovitelné energie bude mít Německo na celkové částce zřejmě největší podíl.

Německý trh s větrnými elektrárnami na moři přilákal množství infrastrukturních fondů a energetických skupin. Jsou mezi nimi i australská firma Macquarie či kanadská Northland Power.

"Není to snadný trh… Ale my můžeme absorbovat více rizik než další investoři," uvedl Pacovský. Upozornil, že rozvaha a úvěrový rating dělají z ČEZ dobrého partnera v sektoru, který je náročný na kapitál.

ČEZ má u agentury Standard & Poor's rating A- a čistý dluh 124,4 miliardy Kč. To z firmy dělá jednu z finančně nejzdravějších energetických firem v sektoru, který je pod tlakem kvůli klesajícím velkoobchodních cenám elektřiny. Jeho němečtí kolegové E.ON a RWE museli kvůli přežití rozdělit své podnikání.