Důvodem nižších tržeb jsou podle odborníků především nižší prodejní ceny elektřiny i absence mimořádného příjmu 1,1 miliardy korun, kterou ČEZ v loňském druhém čtvrtletí získal od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na základě vyhraného soudního sporu o neodebranou elektřinu. Výsledky za pololetí i samotné druhé čtvrtletí oznámí ČEZ v úterý.

"První čtvrtletí letošního roku bylo pro ČEZ až nečekaně dobré, druhé čtvrtletí patrně ve stejné režii nebude," řekl analytik Petr Hlinomaz. Odhadl, že kvůli nižším prodejním cenám elektřiny by mohly výnosy ve čtvrtletí klesnout o zhruba čtyři procenta.

"V jádrovém zisku EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) by se na jedné straně mělo pozitivně projevit obnovení přídělu zelených certifikátů větrných elektráren v Rumunsku, opačným směrem ale na marži EBITDA působí odstávky jaderných elektráren," dodal Hlinomaz. ČEZ v minulém roce rozšířil především v Jaderné elektrárně Dukovany kontroly svarů, v jejichž dokumentaci byly nesrovnalosti. Technici navíc provádějí zkoušky zařízení a investice, jež ČEZ potřebuje dokončit kvůli podání žádosti o nové povolení provozu, které ještě potřebuje získat pro tři ze čtyř bloků elektrárny. Mluvčí elektrárny Jiří Bezděk v červnu uvedl, že rozsáhlé kontroly skončí příští rok.

Analytik J&T Banky Bohumil Trampota očekává, že ČEZ se při oznámení výsledků také jako tradičně vyjádří ke svým celoročním cílům. "Vedení společnosti podle našeho názoru potvrdí očekávání na provozní zisk EBITDA ve výši 60 miliard korun a čistý zisk ve výši 18 miliard korun," uvedl Trampota.

S tím souhlasí i analytik Fio banky Jan Raška. "Dobré výsledky z letošního prvního čtvrtletí a předpokládané výsledky hospodaření ve čtvrtletí druhém by podle mého názoru měly vytvořit dostatečný polštář pro možné slabší druhé pololetí," řekl.

Podle Trampoty jsou nicméně stanovené celoroční cíle ČEZ spíše konzervativní. "Podle našich očekávání by EBITDA za celé první pololetí měla tvořit téměř 57 procent a čistý zisk přes 81 procent celoročního cíle. Vedení by proto mohlo očekávání zvýšit, a to hlavně u čistého zisku," dodal.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.