Oprava se týká dvou ze čtyř soustrojí s Kaplanovými turbínami – TG2 a TG4. Instalovaný výkon každé z turbín činí 10 megawattů. Celková cena zakázky činí necelých 190 milionů korun. „Jsme rádi, že jsme opět získali důvěru našeho strategického zákazníka, společnosti ČEZ. Navazujeme tak na předchozí úspěšné rekonstrukce dalších dvou soustrojí elektrárny Kamýk," řekl předseda představenstva ČKD Blansko Engineering Petr Tesař.

Ilustrační foto.
Burze pomohly k růstu banky a poprvé tento týden i ČEZ

Inženýringová firma z Blanska se zaměřuje na oblast hydroenergetiky a je součástí skupiny Energo-Pro, nadnárodního provozovatele vodních elektráren se sídlem v Praze. „Bezodkladně jsme zahájili projekční a konstrukční práce. Zároveň optimalizujeme hydraulický návrh pro soustrojí TG2 a TG4," uvedl Tesař. Rekonstrukce soustrojí TG4 bude ukončena do července 2018, TG2 o rok později.

Elektrárna Dalešice
Vodní elektrárna Dalešice překonala loňskou rekordní výrobu

Provoz Kamýku řídí dálkově centrální dispečink vltavské kaskády ve Štěchovicích tak, aby trvale umožňoval najíždění a provoz elektrárny Orlík. Ta se podílí na regulaci výkonu celostátní elektrizační soustavy.

Průtočná elektrárna Kamýk také zabezpečuje vlastní spotřebu Orlíku v případě výpadku napětí v soustavě. Betonová přehrada Kamýku je vysoká 24,5 metru a dlouhá 158 metrů.
Délka kamýcké vodní nádrže dosahuje deseti kilometrů, zatopená plocha činí 195 hektarů. Vodní dílo Kamýk je vybaveno plavební komorou, která umožňuje propojení lodní dopravy na slapské a kamýcké nádrži.

Zdroj: Youtube