„Velkoobchodní ceny (elektřiny) výrazně klesají a je nutné na to reagovat," řekl Kříž. Celkově firma plánuje uspořit v jednotlivých svých složkách 14 až 27 procent stálých provozních nákladů. Do jaké míry se budou úspory týkat počtu zaměstnanců odmítl ale mluvčí upřesnit. Podle něj chce firma náklady snížit i omezením služebních vozidel a telefonů.

„Více se uspoří na centrále, méně pak ve výrobě, zvláště na jaderných elektrárnách, protože bezpečnostní požadavky jsou prioritní," uvedl dále Kříž. Svůj plán snížit provozní náklady potvrdil ČEZ letos v červnu.

Propouštění se citelně dotkne například odboru marketingu a komunikace. Dnes ho tvoří 60 lidí, opustit firmu má více než 20 procent z nich. Podle Kříže skončí i někteří regionální mluvčí. V současné době má totiž ČEZ kromě čtyř centrálních mluvčích a dvou mluvčích jaderných elektráren ještě další speciální mluvčí v pěti regionech, a to ve středních, západních, východních a severních Čechách a na severní Moravě.

Podle dnešních Hospodářských novin také firma poprvé v dějinách kolektivní smlouvy navrhla nenavyšování mezd. Ani to ale Kříž komentovat nechtěl. „Kolektivní vyjednávání zatím běží," uvedl pouze.

Čistý zisk klesl o 40 procent

ČEZ v úterý zveřejnil výsledky za pololetí. V něm mu meziročně klesl čistý zisk o 40 procent na 17,2 miliardy korun. Firma pokles zdůvodnila hlavně snížením velkoobchodních cen elektřiny a mimořádně teplou zimou.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.