Finanční ředitel ČEZ Martin Novák koncem ledna řekl, že celková ztráta se blíží 200 milionům eur (pěti miliardám korun). ČEZ v Albánii v lednu přišel o licenci na distribuci elektřiny.

ČEZ dnes učinil první formální krok v celém procesu, když informoval albánský stát o záměru arbitráž vést. Ještě před zahájením vlastního arbitrážního řízení ale budou mít obě strany možnost jednat spolu o smíru, sdělila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Podle Půlpánové zatím není jasné, jak dlouho tato jednání potrvají, ani kdy by samotné arbitrážní řízení mělo začít.

Půlpánová dále uvedla, že zatím nemá informace o tom, kde se arbitráž povede. „Určitě to ale nebude v Albánii," zdůraznila.

Jednání o náhradě škody je podle dohody o vzájemné ochraně investic mezi Českem a Albánií nezbytnou podmínkou pro zahájení arbitráže. „Arbitráž je tedy možné zahájit teprve tehdy, pokud se nepodaří dojít k dohodě ve lhůtě do šesti měsíců od zahájení jednání. Rozhodčí řízení pak trvá zpravidla okolo tří let, v krajních případech však i pět let," řekl Michal Hrnčíř z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

ČEZ se bude snažit v arbitrážním řízení získat zpět co největší část ze sumy, kterou do investice v Albánii vložil. Finanční ředitel společnosti Novák v lednu uvedl, že vzhledem k tomu, jak se situace v Albánii vyvíjela, je pozice ČEZ pro arbitráž dobrá.

Výsledek je těžké odhadnout

Podle Hrnčíře lze ale obtížně odhadnout, jak arbitráž dopadne. „Záleží na skutkovém základě nároků. Podle dostupných informací v tomto konkrétním případě totiž nejde jen o postup albánského regulačního úřadu, který diktováním cenových podmínek vedl fakticky k vysokým ztrátám albánského ČEZu, ale jde tady i otázky daňových nedoplatků a pokut za nedodržení importních limitů. Svou roli sehraje také nízká vymahatelnost práva," uvedl Hrnčíř.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, kdy za 102 milionů eur koupila 76 procent v tamní distribuční společnosti. Zbývajících 24 procent vlastní albánský stát. ČEZ ale o kontrolu nad distribuční společností v lednu přišel, když mu albánský regulační úřad odebral licenci k distribuci elektřiny a pověřil řízením podniku státního administrátora.

Albánské úřady obviňují ČEZ, že v zemi nedostál svým závazkům. V prosinci albánská vláda českou skupinu nařkla, že jí dluží miliardu dolarů (zhruba 19 miliard korun) na škodách, které v Albánii údajně firma způsobila. ČEZ ale vyjádřil pochybnosti o výši dluhu.

ČEZ se dostal do problémů v Albánii loni na počátku roku, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

Kvůli dluhu odpojila firma vodárny od sítě

CEZ Shpërndarje se také potýká se špatnou platební morálkou albánských odběratelů. V listopadu odpojila od sítě státní vodárny, aby je přinutila zaplatit dluhy za dodávky elektřiny, které činily 38 milionů eur. Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila.

Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová uvedla, že investice v Albánii představuje 3,6 procenta ze všech zahraničních investic Skupiny ČEZ. Podle Půlpánové všechny zahraniční investice mimo Albánii dosahují plánované návratnosti nebo ji přesahují.

Finanční ředitel ČEZ Novák také v lednu řekl, že vývoj v Albánii nebude mít vliv na strategii Skupiny ČEZ. Energetická společnost se podle něj nyní soustředí na rozvoj obnovitelných zdrojů energie v Polsku a v Německu a na jadernou energetiku v tuzemsku, žádné další plány na nákupy distribučních sítí na Balkáně neměla.

Skupina ČEZ za loňský rok očekává čistý zisk 40 miliard korun. ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Albánská mise ČEZ míří po čtyřech letech k arbitráži

Výběr hlavních událostí kolem působení české energetické společnosti ČEZ v Albánii:

Únor 2007 – ČEZ začal do Albánie přes Srbsko zkušebně dodávat elektřinu nakoupenou na maďarském trhu.

Počátek června 2008 – Albánská vláda přizvala ČEZ do tendru na kontrolní podíl v domácím distributorovi elektřiny. Nabídku dostaly také italský energetický koncern Enel a rakouské firmy EVN a Energie Steiermark.

29. září 2008 – ČEZ vyhrál tendr na převzetí 76procentního podílu v distribuční společnosti Operatori i Sistemit te Shperndarjes (OSSH). ČEZ nabídl 102 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy Kč). Nabídka Enelu měla údajně technické nedostatky a Rakušané se ze soutěže stáhli.

11. března 2009 – Albánská vláda podepsala se společností ČEZ smlouvu o prodeji podílu v OSSH. Koncem dubna prodej schválil albánský parlament. V roce 2010 byla zprivatizovaná společnost přejmenována na CEZ Shpërndarje.

6. května 2009 – Světová banka oznámila, že schválila fond ve výši 60 milionů eur, který bude sloužit jako částečná záruka rizik při prodeji albánského distributora koncernu ČEZ.

4. července 2011 – ČEZ podepsal úvěrovou smlouvu na 100 milionů eur s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj a Mezinárodní finanční korporací na modernizaci a rozšíření distribuční sítě v Albánii.

Leden 2012 – Společnost CEZ Shpërndarje začala vykazovat ztrátu. Stalo se tak poté, co albánský regulátor zvýšil ceny elektřiny u státem ovládaného výrobce elektřiny o 91 procent, aniž by to distributor mohl promítnout do ceny pro koncové zákazníky. Společnosti CEZ Shpërndarje navíc hrozilo, že bude muset platit pokuty, které jí uložily albánské úřady.

13. února 2012 – Server BalkanInsight napsal, že ČEZ v Albánii čelí vyšetřování kvůli údajným podvodům a účetním machinacím. Server s odvoláním na úřad albánského generálního prokurátora uvedl, že CEZ Shpërndarje účtovala fiktivní pokuty a faktury, aby následně mohla obhájit zvýšení cen elektřiny.

16. dubna 2012 – Premiér Petr Nečas mluvil během návštěvy Albánie o situaci s albánským předsedou vlády Salim Berishou.

30. října 2012 – Představitelé ČEZ při setkání s albánským premiérem zmínili možnost odchodu společnosti ze země.

16. listopadu 2012 – CEZ Shpërndarje odpojila od elektřiny kvůli vysokým dluhům vodárny v Tiraně a dalších 31 oblastech.

17. listopadu 2012 – Soud v Tiraně firmě CEZ Shpërndarje nařídil obnovit dodávky proudu vodárnám. Albánský energetický regulátor zároveň zahájil proces odebrání licence firmě.

20. listopadu 2012 – ČEZ oznámil, že kvůli situaci v Albánii vznesl žádost o náhradu škody ze záruky, které mu poskytla Světová banka.

17. prosince 2012 – ČEZ oznámil, že divizi CEZ Shpërndarje prodá.

19. prosince 2012 – Albánská vláda uvedla, že hodlá firmě ČEZ zabránit v tom, aby prodala podíl v CEZ Shpërndarje. Zároveň oznámila, že ČEZ dluží Albánii na škodách zhruba jednu miliardu USD (19 miliard Kč). ČEZ o výši svého údajného dluhu vyjádřil pochybnosti, protože podle něj albánská vláda nevysvětlila, z jakých položek se částka skládá.

21. ledna 2013 – Albánský regulační úřad rozhodl odebrat firmě ČEZ licenci na distribuci elektřiny. Firma podle úřadu nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. ČEZ oznámil, že proti rozhodnutí podá formální protest a podnikne kroky k zahájení mezinárodní arbitráže.

22. ledna 2013 – Český premiér Petr Nečas (ODS) označil odebrání licence společnosti ČEZ za negativní signál pro vztahy obou zemí.

7. února 2013 – ČEZ zahájil proces mezinárodní arbitráže proti Albánii, která podle názoru firmy neochránila její investice do společnosti CEZ Shpërndarje.